1 januari 2017 : aanloop naar elektronisch voorschrift 2018

Vanaf 1 januari 2018 zal enkel het elektronisch voorschrift geldig zijn. In afwachting zal het elektronisch voorschrift, dat al door veel artsen en tandartsen wordt gebruikt, vanaf 1 januari 2017 enkele wijzigingen ondergaan.

Vanaf 1 januari 2017 zal de arts die zijn patiënt elektronisch geneesmiddelen voorschrijft (via zijn software en de dienst recip-e) die patiënt niet langer een papieren voorschrift overhandigen maar enkel een 'bewijs' van dat elektronisch voorschrift, waarop een barcode is aangebracht.

De apotheker scant de barcode en kan op die manier het elektronisch voorschrift ophalen.

Enkel het elektronisch voorschrift zal een wettelijke waarde hebben. De inhoud van het elektronisch voorschrift primeert op het bewijs. Als de arts manueel elementen op het bewijs toevoegt, zal de apotheker daarmee geen rekening mogen houden.

Momenteel heeft 80% van de huisartsen (8.597) al een elektronisch voorschrift gebruikt.

Wat met het papieren voorschrift?

In 2017 wijzigt er niets voor het papieren voorschrift. Het blijft nog steeds geldig, maar alleen nog tot 1 januari 2018 dus. Vanaf dan zal enkel het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift geldig zijn. Het elektronisch voorschrift wordt de regel, het papieren voorschrift blijft evenwel mogelijk in dringende gevallen. Het papieren bewijs zal ook geleidelijk verdwijnen en het scannen van de barcode zal worden vervangen door een lezing van de eID-kaart.

De voorschrijver zal nog papier kunnen gebruiken indien de patiënt het wenst, maar dan eerder om hem verstaanbare en nuttige informatie te geven voor het correct gebruik van zijn geneesmiddelen.

Meer info vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.