De actie van Huisartsen Regio Mortsel om vanaf morgen 15 februari een maand lang geen teleconsultaties uit te voeren, geeft aan hoe groot de onderliggende frustratie van veel huisartsen is. En dat heeft vooral te maken met het gigantische wantrouwen van de overheid naar de beroepsgroep toe, zegt dr. Marianne Busschots.
Vanaf morgen, 15 februari, zet het Riziv de waarde van een telefonische consultatie op 0 euro. Deze fel gecontesteerde beslissing hakt er stevig in bij veel huisartsen. Op sociale media gonst het al enkele dagen van oproepen tot protestacties. Dr. Marianne Busschots uit Kontich neemt het voortouw.
Over hoeveel huisartsen ons land precies beschikt, lopen de cijfers uiteen. Daarom is het telkens uitkijken naar nieuwe statistieken die de overheid zelf publiceert. Het ‘Health Professionals Report 2023’ dat eind januari online verscheen, houdt het op een totaal van 18.518 huisartsen, waarvan er 14.286 echt ‘actief’ zijn. Dat komt neer op een stijging met 2,19% tegenover 2022.
Wie in 2023 een fulltime huisartsenpraktijk had, verdiende dat jaar gemiddeld 201.640 euro bruto aan door het Riziv terugbetaalde prestaties. In 2018 was dat nog 164.235 euro. Op vijf jaar tijd steeg de omzet van de huisarts dus met bijna een kwart (22,78%).
Bvas heeft maandag in een persbericht de beslissing van het Verzekeringscomité om vanaf 15 februari 2025 de terugbetaling van teleconsultaties stop te zetten, scherp veroordeeld. Volgens BVvas vormt deze maatregel, die bedoeld is om 66 miljoen euro te besparen, een "historische stap achteruit" voor het zorgstelsel.
Artsen zullen binnenkort gebruik kunnen maken van een digitaal platform voor de administratieve afhandeling bij een overlijden. Dit moet de verwerkingstijd aanzienlijk verkorten, zegt Vlaams minister-president Matthias Diependaele. Volgens hem biedt dit een oplossing voor het tijdrovende proces waarmee nabestaanden en zorgverleners geconfronteerd worden.
Het Verzekeringscomité van het RIZIV stemde op maandag 3 februari in met het voorstel om een nomenclatuurcode toe te kennen voor de uitvoering van euthanasie. Artsen die een euthanasie uitvoeren, krijgen daarvoor een vergoeding van 180,24 euro.
De Alliantie Artsenbelang Domus Medica (AADM) reageert op het regeerakkoord dat de Arizona-partijen op 31 januari bereikten. “De werklast voor de arts zal verminderen, maar we maken ons wel zorgen over de invoering van het geschiktheidsattest.”
Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag het verbod bevestigd op het aanrekenen van ereloonsupplementen voor bepaalde medische beeldvorming, zoals CT- en NMR-scans, uitgevoerd bij niet-gehospitaliseerde patiënten op werkdagen tussen 8u en 18u, alsook in dringende gevallen, zo melden de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) en de Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) in een persbericht.
Of het nu administratie is die steeds meer tijd vraagt, nieuwe tarieven die de praktijkkosten niet meer dekken of toegenomen werkdruk die de gezondheid schaadt, het nieuwe en besloten facebook-platform ‘Artsen met Grenzen’ biedt artsen een veilige plek om met elkaar te praten en elkaar te inspireren. Twee maanden na oprichting zijn al 1.300 artsen lid van nieuwe medische community
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?