Belgen kapen Nederlandse medische innovatie weg

België heeft de Nederlandse overheid in snelheid kunnen nemen om een beloftevolle nieuwe technologie in de nucleaire geneeskunde in ons land te ontwikkelen. Dat staat vandaag in De Tijd.

Het IRE, het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen in Fleurus, bereikte een akkoord met het Nederlandse technologiebedrijf ASML om een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van radio-isotopen. Dat zijn de nucleaire elementen die worden gebruikt voor onder meer de behandeling en de opsporing van kanker.

België is vandaag al dominant in de productie van die isotopen - ons land neemt liefst een kwart van de wereldproductie voor zijn rekening. Maar bij dat proces wordt ook kernafval geproduceerd. De nieuwe methode die ASML ontwikkelde, kan dat vermijden.

Hoewel ook de Nederlanders beseften wat voor een potentieel de nieuwe technologie heeft, was Den Haag niet bereid verder onderzoek te subsidiëren. België is dat wel: het IRE krijgt van de overheid 52 miljoen euro voor de laatste rechte lijn in de studies. Tegelijk investeert het instituut 250 miljoen in deeltjesversnellers voor nieuwe productie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.