Artsen Zonder Grenzen noemt situatie in Marioepol "catastrofaal"

De humanitaire situatie in het Oekraïense Marioepol is "catastrofaal". Dat zegt Artsen Zonder Grenzen. Volgens de ngo is het "absoluut noodzakelijk" om de bevolking van de stad in het zuidoosten van het land snel te evacueren. Volgens Laurent Ligozat, de noodcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne, wordt de situatie in Marioepol dag na dag erger.

De stad wordt al dagen belegerd door het Russische leger, waardoor drinkbaar water nagenoeg niet meer te verkrijgen is. Er is ook geen elektriciteit of verwarming en voedsel wordt schaars omdat de winkels leeg zijn, zegt Ligozat vanuit Lviv, een stad in het westen van Oekraïne.

Volgens Ligozat moeten burgers snel de kans krijgen om de stad te verlaten. "Het is absoluut noodzakelijk dat de humanitaire corridor (..) heel snel gecreëerd kan worden zodat de burgers, vrouwen en kinderen, de stad kunnen verlaten", klinkt het.

Rusland kondigde vandaag een nieuw kort staakt-het-vuren aan voor Marioepol en voor Volnovacha, een stad op 60 kilometer ten noorden van de havenstad, zodat burgers geëvacueerd konden worden. Maar eerder respecteerde het Russische leger het staakt-het-vuren niet. De evacuatie werd daarom uitgesteld. Men schat dat tot 200.000 mensen de stad willen ontvluchten en dat vergt een staakt-het-vuren van enkele dagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.