Apothekers werken mee aan detectie van huiselijk geweld tijdens Corona

Door de isolatiemaatregelen naar aanleiding van het COVID-19 virus, verwachten experten een stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Lokale apothekers zijn, net als anders, laagdrempelig, goed bereikbaar, behoren tot essentiële dienstverlening en daarom goed geschikt als meldpunt.

Om huiselijk geweld te melden, kunnen slachtoffers gebruik maken van een codewoord: ‘masker 19’, dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lock down.

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) stelt volgende procedure voor: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een ‘masker 19’. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker moeten worden besteld en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres) achter te laten. De apotheker kan op die manier de politie contacteren en ze naar het desbetreffende adres sturen. De politie zal dan ter plaatste gaan kijken, bemiddelen en indien nodig actie ondernemen.

Op deze manier dragen apothekers bij aan de zorg voor kwetsbaren, die het tijdens deze crisis extra moeilijk hebben.

VAN vraagt om dit plan op te nemen in de Vlaamse Crisishulpnota.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.