Apothekers staan in de vuurlinie

De apothekers richtten onlangs een open brief aan de federale, regionale en lokale overheden. APB, OPHACO, AUP, UPB/AVB en VAN stellen jammer genoeg vast dat sinds het begin van de crisis, de persberichten van de overheid amper melding maken van apothekers. De erkenning van het geleverde werk zonder enige bescherming is een belangrijke factor om een essentieel beroep te motiveren.

Hier volgt de tekts van de open brief.

In de gemeenschappelijke strijd tegen het coronavirus hebben zorgverstrekkers nood aan duidelijke, coherente, transparante en specifieke informatie van de overheden en van de verschillende machtsniveaus. Apothekers nemen een belangrijke plaats in als eerstelijnszorgverstrekkers. Ze informeren, geven advies en staan in voor de opvolging van medicamenteuze therapieën voor de 500.000 personen die dagelijks over de vloer komen.

Om tekorten op te vangen bereiden ze ontsmettingsmiddelen en leveren ze geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en biocides op verantwoorde wijze af. Het vraagt heel wat inspanningen in de apotheek om de bevolking van dienst te kunnen zijn. Maar ook mensen die thuis in quarantaine zitten of zich niet kunnen verplaatsen moeten hun noodzakelijke geneesmiddelen kunnen krijgen door thuislevering.

Geen budget nodig voor erkenning

APB, OPHACO, AUP, UPB/AVB en VAN stellen jammer genoeg vast dat sinds het begin van de crisis, de persberichten van de overheid amper melding maken van apothekers. We begrijpen dat in een eerste fase het beschermingsmateriaal, gezien de beschikbare voorraden, prioritair richting andere zorgverstrekkers gaat. Maar de erkenning van het geleverde werk, zonder enige ondersteuning voor bescherming is een belangrijke factor om een beroep dat essentieel is voor de bevolking, te motiveren. Daar is geen budget voor nodig, noch een ingewikkelde logistiek operatie. Enkel een beetje waardering vanuit de overheden om de 18.000 mensen die zich in de apotheken van dit land resoluut en dagdagelijks inzetten tegen het virus.

We hebben heel veel respect voor alle zorgverstrekkers die zich dag en nacht inzetten om kwalitatieve zorg te leveren aan de bevolking en dat in moeilijke omstandigheden. We ondersteunen de strenge maatregelen die de overheden hebben genomen om de epidemie in te dijken. Maar men mag niet vergeten om alle zorgactoren te blijven motiveren, en daar maken de apothekers en hun teams ook deel van uit.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Van Calster

    31 maart 2020

    Uiteraard, nodig en nuttig om dit onder de aandacht te brengen. Johan VC