Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt 16 salmonellagevallen in Vlaanderen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt of zestien gevallen van salmonella die de afgelopen maanden gemeld werden, verband houden met de salmonellabesmetting bij Ferrero. Dat meldt De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door woordvoerder Joris Moonens.

Volgens het Zweedse voedselagentschap zijn er in Europa 125 salmonellagevallen gelinkt aan de salmonellauitbraak bij Ferrero. In ons land werden nog geen gevallen gelinkt aan die uitbraak, maar Zorg en Gezondheid onderzoekt wel een eventuele link bij zestien salmonellagevallen van de afgelopen weken. 

"De informatie over de besmettingen is afkomstig van het Nationaal Referentielabo voor Salmonella, een labo waarnaar artsen stalen kunnen sturen voor verder onderzoek. Zij hebben gekeken welke stalen ze de afgelopen weken hebben binnengekregen en op basis daarvan een selectie gemaakt van stalen die mogelijk een verband hebben met de chocoladeproducten", legt Moonens uit. Er is in ons land geen meldingsplicht voor salmonella, dus patiënten worden niet aangemeld bij het Agentschap zelf.

Zorg en Gezondheid zoekt nu naar de contactgegevens van de patiënten in kwestie, waarna via een bevraging een brononderzoek  uitgevoerd zal worden. De personen zullen onder meer de vraag krijgen wat ze zoal gegeten hebben.

Het Nationaal Referentielaboratorium zal ook genetisch onderzoek doen op de stalen om te bekijken of ze gelinkt kunnen worden aan besmettingen in andere landen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.