Aantal zelfdodingen in Belgische gevangenissen steeg in 2018 opnieuw tot 16

Het aantal zelfdodingen van gedetineerden in Belgische gevangenissen steeg in 2018 opnieuw tot 16. In de jaren 2011 tot 2014 nam het aantal toe van 12 tot 18 om dan terug te dalen tot 16 in 2015, 12 in 2016 en 13 in 2017. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Koen Geens op een schriftelijke vraag van Fabienne Winckel (PS).

In zijn antwoord gaat Peeters uitgebreid in op de maatregelen die het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) neemt op vlak van zelfmoordpreventie. Zo maakt een verhoogde waakzaamheid door de medische en psychosociale diensten bij het onthaal van en bij elk contact met een gedetineerde deel uit van de standaardprocedure. Wanneer zij signalen opmerken dat een gedetineerde mogelijk suïcidaal is melden zij dit aan de gevangenisdirectie en aan het bewakend personeel.

Wanneer cipiers suïcidaal gedrag vaststellen, verwijzen zij de betrokkene onmiddellijk door naar de bevoegde dienst en kunnen preventieve veiligheidsmaatregelen genomen worden. Binnen de penitentiaire opleidingen wordt hier bijzondere aandacht aan besteed. In vele gevangenissen bestaat er bovendien een multidisciplinaire werkgroep rond zelfmoord. In de gevangenis van Gent bijvoorbeeld werd een plan uitgewerkt. Gedetineerden hebben ook steeds toegang tot de gratis zelfmoordlijn 1813.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.