Aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigd in 2018

De mazelen blijven in opmars in Europa. In 2018 is het aantal besmettingen bijna verviervoudigd: van 21.315 naar 82.596 gevallen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Kopenhagen. België gaat wel tegen de trend in. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd, tegenover 369 in 2017.

Oekraïne is met ruime voorsprong het zwaarst getroffen land, met meer dan 53.000 gevallen. Daarna volgen Servië (5.076), Israël (2.919), Frankrijk (2.913), Italië (2.517), Rusland (2.256), Georgië (2.203) en Griekenland (2.193). Het aantal besmettingen met mazelen in Europa heeft daarmee het hoogste niveau van dit decennium bereikt.

In totaal zijn vorig jaar 72 mensen - zowel kinderen als volwassenen - in Europa aan de mazelen gestorven, meldt de WHO nog.

Nochtans zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer kinderen dan ooit voorheen gevaccineerd tegen de ziekte. Maar de vooruitgang is zowel tussen als binnen de landen ongelijk verdeeld, waardoor grote groepen mensen onbeschermd blijven. De WHO roept Europese landen dan ook om de inspanningen gericht op te drijven.

"Het beeld voor 2018 maakt duidelijk dat het ritme waarop de immuniteit momenteel wordt opgedreven onvoldoende zal zijn om de verspreiding van mazelen te stoppen", zegt regionaal WHO-directeur Zsuzsanna Jakab.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.