"Komende weken maximaal 54.300 eerste vaccinaties met Pfizer-vaccin" (Taskforce)

De komende weken zullen in België wekelijks maximaal 54.300 Pfizer-vaccins voor een eerste vaccinatie kunnen worden toegediend. Dat blijkt uit cijfers die de taskforce vaccinatie zaterdag heeft vrijgegeven. De cijfers zijn gebaseerd op de gekende, bevestigde en geplande leveringen door Pfizer en houden rekening met de keuze om tijdig een tweede vaccinatie te garanderen voor wie al een eerste prik kreeg. Er wordt ook een beperkte strategische stock aangelegd uit voorzorg voor als er leveringen niet zouden doorgaan of er iets misloopt met een transport.

De taskforce vaccinatie stelt dat Pfizer voor volgende week de levering van 78.390 dosissen van zijn vaccin heeft bevestigd. De eerste twee weken van februari staat momenteel de levering van respectievelijk 97.110 en 98.280 dosissen g epland, maar die is nog niet met zekerheid bevestigd. Over de periode nadien is er volgens de taskforce geen enkele duidelijkheid of de initiële planning van Pfizer nog overeenstemt met de realiteit. De cijfers kunnen week na week wijzigen.

De beschikbare cijfers en de gekozen vaccinatiestrategie maken op dit moment dat er de komende weken maximaal 54.300 Pfizer-vaccinaties mogelijk zijn voor wie een eerste prik moet krijgen. Het gaat om ongeveer 33.500 in Vlaanderen, 15.500 in Wallonië, bijna 5.000 in Brussel en 400 in de Duitstalige Gemeenschap, volgens de vooraf overeengekomen verdeelsleutels. "Op die manier garanderen we dat de tweede dosis, die na drie weken moet volgen, kan worden gegeven", zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce. Volgende week moeten 24.726 personen al een tweede vaccinatie krijgen, in de week van 1 februari 71.021 en de week nadien 125.000. Het aantal dosissen dat "in de diepvriezer" blijft liggen zal dan afnemen, omdat het totale aantal benodigde dosissen hoger lig t dan het aantal geleverde, maar de stock wordt toch ook nog wat opnieuw aangevuld met enkele duizenden dosissen per week om toch nog eventuele tegenvallers te kunnen opvangen.

"De tweede dosis is heel belangrijk in het planningsproces voor de komende weken", geeft Ramaekers aan. "Dat neemt logischerwijs de helft van het aantal vaccinaties in na enkele weken. We komen nu in feite in de fase waarin die tweede dosis erbijkomt, het is logisch dat daarmee rekening is gehouden. De stock die we hebben, dient net om dat op te vangen. Vanaf de tweede of derde week van februari komen we in een soort evenwichtsfase, waarbij het aantal leveringen het aantal toedieningen ongeveer zal evenaren. We rekenen er ook op dat Pfizer dan meer zal laten leveren, om te compenseren dat ze deze en volgende week wat minder leveren." Ramaekers benadrukt dat de planning voor de komende weken en maanden steeds zal moeten worden bijgestuurd op basis van de reële lev eringen.

De taskforce houdt ook bij een lager dan gepland aantal leveringen vooralsnog vast aan de timing van de tweede vaccinatie, 21 dagen na de eerste. "Zeker voor de doelgroep van de woonzorgcentra houden we daar consequent aan vast, aangezien het gaat om ouderen waarbij de immuunopbouw moeilijker verloopt", zegt Ramaekers. "In andere categorieën zoals gezondheidspersoneel hebben we mogelijk iets meer ruimte, officieel kan dat tot 42 dagen. Vanuit Vlaanderen is er voor de ziekenhuismedewerkers al gezegd dat er potentieel een uitstel zal zijn voor de tweede vaccinatie, maar steeds binnen die limiet van 42 dagen. We denken wel dat we dat niet systematisch gaan moeten doen. Uitzonderlijk kan het dus, maar zeker bij woonzorgcentra wensen we ons aan de afspraken te houden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.