"60% bezette IZ-bedden in Brussel, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen"

Het gaat de goede kant uit met het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus (-10 procent op weekbasis), de druk op de ziekenhuizen blijft wel groot. Voor de derde dag op rij is het aantal dagelijkse besmettingen gedaald. De laatste drie dagen lijkt ook het aantal ziekenhuisopnames te stabiliseren. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft fors (+17 procent) toenemen.

"Tegen dit ritme bereiken we over een week de grens van duizend patiënten op intensive care. Er zijn dus lichtpuntjes, maar ze zijn broos en kunnen snel uitgeblazen worden. Het toont wel aan dat we met een gezamenlijke inspanning deze golf nu kunnen breken", verklaarde viroloog Steven Van Gucht. Hij benadrukte dat vaccinatie pas na twee tot drie weken bescherming biedt.

Tussen 27 maart en 2 april werden per dag gemiddeld 4.300 nieuwe besmettingen bevestigd, 10 procent minder dan de week ervoor. Het hoogste dagcijfer van de derde golf blijft voorlopig 22 maart met 6.284 besmettingen in één dag. "De vorige drie dagen zien we een daling van het aantal besmettingen en die zal zich voorzetten. Ook het aantal ziekenhuisopnames zal gaan stabiliseren. Toch neemt aantal opnames op intensieve zorg fel toe."

De daling van het aantal dagelijke besmettingen situeert zich bij kinderen (-33 pct) en de tieners (-24 pct), ook omdat het aantal tests in die categorie gevoelig is afgenomen door de sluiting van de scholen. "Bij de 80-plussers zien we een toename met 10 procent, maar de cijfers lijken ook hier te stabiliseren. In absolute cijfers zien we het meeste besmettingen bij 40-jarigen", zei Van Gucht.

De daling doet zich voor in de drie gewesten: Brussel (-18 pct), Vlaanderen (- 12 pct) en Wallonië (-5 pct). In het oosten van het land stijgen de cijfers nog: Limburg (+2 pt), in Luik en Luxemburg (+ 8 pct).

Het aantal ziekenhuisopnames blijft verder stijgen tot gemiddeld 286 per dag (+11 pct). De toename lijkt de laatste dagen wel te vertragen. Een tiental dagen geleden waren er nog toenames van 20 tot 25 procent. Er liggen nu 3.053 covid-patiënten (+8 pct) in de ziekenhuizen, van wie 856 (+17 pct) op intensieve zorg. "De toename van de ziekenhuisbezetting zien we over het hele land, met uitzondering van Namen. Zestig procent van de bezette IZ-bedden situeren zich in Brussel, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen", aldus Van Gucht.

In lijn met het toegenomen aantal ziekenhuisopnames, stijgt ook het aantal overlijdens naar gemiddeld 33 per dag (+24 pct) vorige week, meestal buiten de woon- en verzorgingstehuizen. De teller in ons land staat daarmee op 23.202 covid-19-overlijdens.

Intussen hebben 1.525.095 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 13,3 procent van de totale bevolking. 573.969 landgenoten kregen ook al een tweede prik en zijn dus volledig gevaccineerd, goed voor 5,0 procent van de bevolking.

> Lees ook: "Snel leger reserveverpleegkundigen op de been"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.