1 jaar corona - een chronologisch overzicht

Een overzicht in vogelvlucht, terugblikkend op 1 jaar corona. De Belgen leven nu ruim 1 jaar samen met het virus, op 18 maart 2020 ging ons land in lockdown.

3 FEBRUARI - EERSTE CORONABESMETTING IN BELGIË IS EEN FEIT

De eerste besmetting met het coronavirus in ons land is een feit, het nieuws wordt de volgende dag bekendgemaakt. Het gaat om een man die tot een groep gerepatrieerde Belgen uit Wuhan behoorde. De andere landgenoten die op hetzelfde moment gerepatrieerd werden, testten negatief op het virus.

29 FEBRUARI - OPNIEUW CORONABESMETTING, FASE 2 VAN CORONANOODPLAN GAAT IN

Een tweede Belg heeft positief getest op het coronavirus. Het gaat om een vrouw die op zakenreis in Noord-Frankrijk was geweest. Ook deze patiënt vertoont milde symptomen en verkeert in goede gezondheid.

Na deze besmetting gaat fase 2 van het coronanoodplan in.

10 MAART - EERSTE STERFGEVAL DOOR CORONA

Een negentigjarige vrouw is het eerste Belgische slachtoffer van het coronavirus. Het gaat om een vrouw die in een rusthuis in Brussel woonde.

10 MAART - EERSTE NATIONALE VEILIGHEIDSRAAD OVER CORONAVIRUS

Tijdens een eerste Nationale Veiligheidsraad wordt beslist bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat over maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Fase 2 van het coronanoodplan blijft nog steeds gelden, maar wordt versterkt met enkele maatregelen rond social distancing. Scholen, winkels en de horeca blijven open.

12 MAART - FEDERALE FASE GAAT IN

De maatregelen gaan een federale fase in. Dat wil zeggen dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten.

Er wordt besloten om de lessen op te schorten, de horeca te sluiten en ook winkels tijdens het weekend te sluiten. Telewerk wordt vanaf nu aangeraden. Er worden geen bezoekers meer toegelaten in zorgcentra.

13 MAART - NIEUWE BEPERKINGEN GELDEN VANAF MIDDERNACHT

De maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad op 12 maart nam, treden in de nacht van 13 op 14 maart vanaf middernacht in werking. Vele horecazaken organiseren voor een laatste keer de zogenoemde lockdownfeestjes. Geen goed idee wanneer achteraf blijkt dat een groot aantal besmettingen in verband konden gebracht worden met die lockdownfeestjes.

14 MAART - ZIEKENHUISNOODPLAN

Ook de ziekenhuizen passen hun dagelijkse manier van werken aan. Niet-dringende consultaties en ingrepen worden tot nader order uitgesteld. Er wordt ook bijna geen bezoek meer ontvangen. Ziekenhuizen zullen geleidelijk aan voorbereid worden op de komst van coronapatiënten.

14 MAART - ALLE REIZEN NAAR BUITENLAND AFGERADEN

België raadt alle reizen naar het buitenland af. Duizenden Belgen verblijven op dat moment nog in het buitenland.

18 MAART - BELGIË GAAT IN LOCKDOWN

Vanaf 12 uur 's middags gaan alle niet-essentiële winkels dicht. De Belgische bevolking moet vanaf nu zo veel mogelijk thuisblijven. Voedingswinkels en apotheken blijven open.

Niet-essentiële verplaatsingen zijn vanaf nu ook verboden. Thuiswerken wordt de norm wanneer mogelijk. Er geldt voortaan een samenscholingsverbod, alle bijeenkomsten buiten familieverband zijn verboden. Kappers mogen nog 1 klant per keer toelaten.

20 MAART - GRENZEN GEDEELTELIJK DICHT

Vanaf 15 uur zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België om de voorschriften rond het coronavirus af te dwingen. Mensen met een attest voor het werk of voor medische zorg, mogen de grens wel nog over.

18 APRIL - TUINCENTRA EN DOE-HET-ZELFZAKEN OPNIEUW OPEN

Mits het in acht nemen van de beschermende maatregelen, die ook gelden in bijvoorbeeld supermarkten, mogen mensen weer gaan winkelen in tuincentra en doe-het-zelfzaken.

4 MEI - EXITSTRATEGIE FASE 1A: MEER MENSEN WEER AAN HET WERK

De eerste fase van de versoepeling van de coronamaatregelen gaat in. Bepaalde ondernemingen mogen weer opstarten, stoffenwinkels mogen opnieuw open en niet-dringende consultaties worden weer stilaan toegestaan. Vanaf nu geldt ook de regel van 2. In plaats van 1 extra persoon zien, mag je nu 2 extra personen zien.

10 MEI - SOCIALE BUBBEL WORDT UITGEBREID

Vanaf 10 mei, Moederdag, geldt de regel van 4. Je mag per gezin 4 extra mensen thuis ontvangen op voorwaarde dat zij geen andere mensen zien.

11 MEI - EXITSTRATEGIE FASE 1B: WINKELS OPNIEUW OPEN

Alle winkels mogen, mits het nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen, weer open. Dat geldt nog niet voor kappers en andere contactberoepen.

18 MEI - EXITSTRATEGIE FASE 2: KAPPERS, MARKTEN, MUSEA EN DIERENTUINEN HEROPENEN

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van 13 mei werd beslist om vanaf 18 mei de tweede fase van het exitplan in te gaan. Dierentuinen en musea mogen opnieuw hun deuren openen en kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk. Op huwelijken en begrafenissen mag men nu 30 personen ontvangen. Sporten mag in clubverband, met een trainer en met een maximum van 20 personen. Ook de markten mogen opnieuw georganiseerd worden.

20 MEI - BELGEN MOGEN WEER NAAR TWEEDE VERBLIJF

Belgen mogen opnieuw naar hun tweede verblijf. Het bezoek is opnieuw toegestaan voor wie eigenaar is, of huurder voor langer dan één jaar, van de tweede woning.

27 MEI - REGELS VOOR JEUGDACTIVITEITEN VERSOEPELD

Buurtspeeltuinen in openlucht kunnen door de lokale autoriteiten heropend worden voor kinderen tot en met 12 jaar. Grotere speeltuinen in parken kunnen onder toezicht van de lokale autoriteiten worden geopend onder dezelfde voorwaarden als sportactiviteiten, met maximaal twintig kinderen tegelijk.

8 JUNI - FASE 3 VAN START: BUBBEL VAN TIEN, HORECA OPEN

Iedereen mag vanaf nu zijn of haar sociale contacten uitbreiden met 10 personen per week, bovenop de mensen in het eigen huishouden.

Cafés en restaurants mogen weer de deuren openen, zij het onder strikte voorwaarden. Ten laatste om 1 uur 's nachts moeten de deuren dicht.

Publieke gebedsdiensten in kerken, moskeeën en synagogen kunnen weer, in eerste instantie met een maximum van honderd afwezigen. Vanaf 1 juli mogen dat er maximaal tweehonderd zijn.

Culturele activiteiten kunnen opnieuw, zij het zonder publiek. Voor cultuur met publiek, zoals theatervoorstellingen of een cinemabezoek, is het nog wachten tot 1 juli. Het publiek wordt in eerste instantie beperkt tot tweehonderd personen en mondmaskers worden aangeraden.

Alle sporten mogen hervatten, op uitzondering van de contactsporten zoals judo, boksen, basket en voetbal. Zij moeten zich tot 1 juli nog steeds beperken tot zogenaamde contactloze training.

Ook uitstappen in België - van één of meerdere dagen - mogen weer.

15 JUNI - GRENZEN OPNIEUW OPEN

De grenzen gaan opnieuw open voor wie reist binnen de EU, de Schengenzone en naar het Verenigd Koninkrijk.

1 JULI - VERSOEPELINGEN GAAN FASE 4 IN

Vanaf 1 juli gaan opnieuw een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in. In principe blijven enkel nog massa-evenementen en het nachtleven verboden terrein. Dat betekent onder meer dat zwembaden, wellnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, speelhallen en casino's opnieuw de deuren mogen openen, telkens met respect voor een hele resem regels.

Vanaf 1 juli zijn ook cultuuractiviteiten met publiek opnieuw toegelaten.

Het maximale aantal mensen dat iedereen per week mag zien, gaat van 10 naar 15.

Tot slot kunnen er ook opnieuw zomeractiviteiten voor jongeren plaatsvinden.

25 JULI - OPNIEUW VERSTRENGINGEN, UITGEBREIDE MONDMASKERPLICHT

De Nationale Veiligheidsraad legt opnieuw verstrengingen op. Vanaf 25 juli worden mondmaskers op veel meer plaatsen verplicht, onder meer in winkelstraten, publieke gebouwen, op markten en in horecazaken.

Cafés en restaurants mogen nog altijd tot 1 uur openblijven, maar zullen klanten wel moeten vragen om hun e-mailadres of telefoonnummer achter te laten zodat die gemakkelijker verwittigd kunnen worden bij een besmetting.

Daarbovenop moeten nachtwinkels weer dicht om 22 uur.

27 JULI - SOCIALE BUBBEL BEPERKT

De sociale bubbel per gezin wordt vanaf 29 juli verkleind van 15 personen naar 5 vaste contacten. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld.

Uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden mogen nog met maximaal 10 personen. Ook recepties en banketten moeten beperkt blijven tot 10 personen.

Het aantal toegestane aanwezigen op evenementen mag binnen maximaal 100 personen bedragen en buiten maximaal 200 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

29 JULI - STRENGERE MAATREGELEN IN PROVINCIE ANTWERPEN

Omwille van het hoge aantal besmettingen in de provincie neemt Antwerps gouverneur Cathy Berx maatregelen. Er geldt vanaf 29 juli een algemene mondmaskerplicht in de provincie en om 23.30 uur gaat een "avondklok" in. Er heerst dan een verbod om zich op het openbaar domein te begeven behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen.

12 AUGUSTUS - ANTWERPSE AVONDKLOK WORDT NACHTKLOK

In de provincie Antwerpen wordt de avondklok die er sinds twee weken van kracht was een "nachtklok", in die zin dat ze nog slechts van 1.30 uur tot 5 uur geldt. Horeca mag weer tot 1 uur open zijn. Op 26 augustus wordt de nachtklok afgeschaft.

12 AUGUSTUS - MONDMASKER VERPLICHT IN BRUSSEL

Omwille van het stijgende aantal besmettingen wordt ook in het Brussels gewest het dragen van een mondmasker verplicht gemaakt op het hele grondgebied.

1 SEPTEMBER - ALLE LEERLINGEN MOGEN NAAR SCHOOL & ANDERE VERSOEPELINGEN

Vanaf dinsdag 1 september zijn in theaters, concertzalen, sporthallen en tijdens andere indooractiviteiten opnieuw 200 mensen toegelaten. Op koffietafels na afloop van begrafenissen mogen voortaan 50 mensen aanwezig zijn.

De bubbel van 5 blijft gehandhaafd. Ook aan de federale regels met betrekking tot het dragen van een mondmasker verandert er niets.

Goed nieuws daarnaast voor internationale koppels die niet gehuwd zijn maar door de coronacrisis al maanden van elkaar gescheiden zijn. Voor de partner in het buitenland gaat de grens op 1 september opnieuw open.

Alle leerlingen, van kleuter tot secundair, kunnen vijf dagen per week naar school bij de start van het nieuwe schooljaar, maar lokaal kan van dat principe afgeweken worden. Als gemeenten code oranje invoeren, moeten de leerlingen in de laatste twee graden secundair afwisselend een week wel en een week niet naar school komen.

3 SEPTEMBER - ALTIJD MINISTENS EEN BEZOEKER IN WOONZORGCENTRA

De Vlaamse taskforce zorg beslist dat bewoners van een woonzorgcentrum altijd minstens één bezoeker moeten kunnen ontvangen, ook al is er een corona-uitbraak.

8 SEPTEMBER - MEER BEZOEKERS MOGELIJK IN ZALEN, VOETBAL WEER MET PUBLIEK IN EERSTE KLASSE

Er kunnen opnieuw evenementen plaatsvinden in grote zalen, congrescentra en sportstadions. De afstandsregels voor zittende evenementen worden bijgesteld van anderhalve naar één meter waardoor opnieuw meer bezoekers toegelaten kunnen worden.

De eerste protocollen van voetbalclubs worden goedgekeurd. De clubs kunnen opnieuw thuissupporters ontvangen, maar die moeten de wedstrijd met hun eigen bubbel volgen. Tussen de bubbels moet een afstand van één meter worden gehouden en elke supporter ouder dan 12 jaar moet een mondmasker dragen.

8 OKTOBER - BRUSSEL SLUIT CAFES

In Brussel sluiten alle cafés, koffie- en theehuizen, feestzalen en cafetaria's en buffetten van zowel amateursportclubs als professionele sportclubs de deuren. Voor amateurclubs wordt het verboden om publiek te ontvangen tijdens wedstrijden.

De consumptie van alcohol wordt overal in de openbare ruimte van het Brussels gewest verboden.

9 OKTOBER - NAUWE CONTACTEN BEPERKT TOT DRIE PER MAAND

De federale en de deelstaatregeringen besloten op het overlegcomité van 6 oktober om nog strengere maatregelen te nemen om de opmars van het coronavirus in te dijken. Vanaf 9 oktober gaan de cafés een maand lang om 23 uur dicht en moeten we onze nauwe contacten beperken tot 3 per maand. Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen, en dat meerdere dagen per week.

19 OKTOBER - CAFES EN RESTAURANTS MOETEN DEUREN SLUITEN, AVONDKLOK

Cafés en restaurants moeten de deuren sluiten. Het afhalen van maaltijden is wel toegelaten tot 22 uur. Op dat uur moeten ook de nachtwinkels sluiten. Vanaf 20 uur geldt een verbod op de verkoop van alcoholische dranken.

Daarnaast komt er een avondklok: tussen 24 uur en 5 uur is het verboden om buiten te komen, behalve voor "essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen".

Sociale contacten worden nogmaals beperkt: van 3 naar nog maximaal 1 "knuffelcontact". Privébijeenkomsten zijn beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken en ook op het openbaar domein mogen maximaal 4 personen samen zijn.

Telewerken is voortaan de regel.

Recepties en banketten verzorgd door traiteurs of cateraars zijn voortaan verboden, behalve in hotels voor gasten en voor de koffietafel bij uitvaarten, waar maximaal 40 mensen op aanwezig mogen zijn. Markten en kleine kermissen blijven toegestaan, maar bezoekers mogen niet ter plekke eten of drinken. Rommelmarkten, brocantes of kleine kerstmarkten zijn verboden.

Voor de sport- en cultuursector blijven de huidige protocollen gelden, al geldt er wel een verbod op de verkoop op drank en voeding. Het maximale aantal toeschouwers bij sportwedstrijden wordt teruggebracht.

23 OKTOBER - NIEUWE MAATREGELEN VOOR OA ONDERWIJS

De strenge regels worden in verschillende sectoren nog aangescherpt. Zo komen er maatregelen in het hoger onderwijs, waar onder andere de bezetting van de aula's wordt beperkt. Ook voor jeugdbewegingen veranderen de regels. Daar mogen bij +12-jarigen alleen nog bijeenkomsten in openlucht.

Publiek is voortaan verboden bij alle sportwedstrijden, behalve bij de jeugd. Amateurwedstrijden bij volwassenen worden opgeschort en bij jeugdwedstrijden mag maximaal één gezinslid toekijken.

Op cultuurevenementen mogen nog maximaal 200 mensen aanwezig zijn. Daarnaast gaan de pretparken dicht. En op het openbaar vervoer wordt tijdens de spits extra capaciteit voorzien.

23 OKTOBER - WALLONIË VOERT NOG STRENGERE AVONDKLOK IN

Wallonië neemt strengere coronamaatregelen. Er komt een avondklok van 22 uur tot 6 uur 's ochtends, een verscherping van de nationale nachtklok dus. Telewerk moet nog strikter toegepast worden en alle hoorcolleges in het hoger onderwijs worden geschrapt. Artsen op rust en studenten geneeskunde worden opgeroepen om te helpen.

26 OKTOBER - OOK BRUSSEL VERVROEGT AVONDKLOK, WINKELS SLUITEN OM 20 UUR

Net als in Wallonië wordt in Brussel de avondklok uitgebreid, zo is op 24 oktober tijdens een vergadering van de crisiscel beslist. Die geldt vanaf 26 oktober om 22 uur en dat zal ook de komende maanden zo blijven. Vlaanderen blijft vasthouden aan een avondklok vanaf middernacht.

Amateursportcompetities worden verboden en mondmaskers worden verplicht in het hele Brusselse gewest. Alle culturele locaties, sportzalen en recreatieve voorzieningen worden gesloten, en alle winkels moeten hun deuren sluiten om 20 uur.

29 OKTOBER - OOK VLAANDEREN NEEMT BIJKOMENDE MAATREGELEN

Ook Vlaanderen scherpt de maatregelen aan. Vanaf middernacht in de nacht van 28 op 29 oktober - een dag vroeger dan op 27 oktober was aangekondigd - moeten de cultuurhuizen, behalve bibliotheken, sluiten en worden evenementen verboden.

Sportactiviteiten worden grotendeels aan banden gelegd. In de jeugdsector worden overnachtingen verboden en worden activiteiten voor iedereen boven 12 jaar opgeschort.

De bezoekersregeling in de woonzorgcentra wordt verstrengd en winkelen kan voortaan met maximaal 2 personen. Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen nog door maximaal 40 mensen bijgewoond worden.

In het onderwijs was er al de verlengde herfstvakantie voor het leerplichtonderwijs. In het hoger onderwijs schakelt men over naar code rood en dus afstandsonderwijs, met uitzonderingen voor de eerstejaars.

De avondklok van middernacht tot 5 uur wordt niet uitgebreid.

2 NOVEMBER - BELGIË GAAT OPNIEUW IN LOCKDOWN

Ons land gaat opnieuw in lockdown. Niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten (al zijn hierop wel een aantal uitzonderingen), net als onder andere kappers en schoonheidssalons.

Het aantal contacten in private kring wordt weer teruggeschroefd. Er mag nog slechts 1 persoon tegelijk worden uitgenodigd en dat is meteen het knuffelcontact. Wie alleen woont, mag een 2e persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.

Er is ook een beperking op het aantal aanwezigen bij huwelijken, begrafenissen en erediensten.

De scholen gaan op slot tot en met 15 november. Nadien zal voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs worden overgeschakeld op verplicht afstandsonderwijs.

3 NOVEMBER - RECORDAANTAL ZIEKENHUISOPNAMES

We bereiken een absolute piek van 899 nieuwe ziekenhuisopnames op 24 uur tijd. Het gaat om het hoogste aantal sinds de start van de pandemie in ons land. Ook het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bereikt met 7.461 bezette bedden een record.

27 NOVEMBER - REGERING VERSCHAFT DUIDELIJKHEID OVER KERST

We vieren Kerstmis en Nieuwjaar dit jaar met ons eigen gezin, zo wordt op een persconferentie na het Overlegcomité aangekondigd. De regering houdt zo voor de eindejaarsfeesten vast aan de geldende regels voor sociale contacten. Voor alleenstaanden wordt er een uitzondering gemaakt; zij mogen op kerstavond of kerstdag wel hun 2 toegestane contacten tegelijkertijd zien.

1 DECEMBER - WINKELS MOGEN OPNIEUW OPEN

De niet-essentiële handelszaken mogen vanaf 1 december opnieuw de deuren openen. De heropening gaat gepaard met strenge maatregelen: zo moeten mensen alleen winkelen, en moet dat kort gebeuren. Er mag maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen en grote winkels moeten voor toegangscontrole zorgen. De lokale overheden moeten daarnaast controleren op drukte in winkelstraten, -centra en parkings.

Ook grote musea en zwembaden mogen opnieuw openen, onder even strenge voorwaarden.

28 DECEMBER - EERSTE VACCINS TOEGEDIEND

De eerste mensen in België worden met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech ingeënt. Het gaat om bewoners van drie woonzorgcentra in ons land. De eerste gelukkige in Vlaanderen is Jos Hermans, een 96-jarige bewoner van het woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs. De eerste vaccinaties zijn een symbolische opstart, de echte vaccinatiecampagne wordt op 5 januari op gang getrapt.

31 DECEMBER - VERPLICHTE QUARANTAINE VOOR REIZIGERS UIT RODE ZONES

Belgen die terugkeren uit een rode zone en die daar langer dan 48 uur verbleven, moeten voortaan verplicht in quarantaine. Die kan pas worden beëindigd na een negatieve test op dag 7. De beslissing werd een dag voordien door het Overlegcomité genomen. Er zijn wel enkele uitzonderingen voorzien op de quarantaineregel. Sinds 25 december werd al een negatieve test geëist van buitenlanders die naar ons land reizen.

5 JANUARI - START VACCINATIECAMPAGNE

De vaccinatiecampagne in ons land wordt officieel afgetrapt in Brussel en Wallonië. Vlaanderen volgt een dag later.

8 JANUARI - RIJSCHOLEN MOGEN VOLLEDIG HEROPENEN, ANDERE VERSOEPELINGEN BLIJVEN UIT

Op het eerste Overlegcomité van het nieuwe jaar blijven versoepelingen uit, met één uitzondering: de volledige heropening van de rijscholen.

22 JANUARI - TIJDELIJK REISVERBOD EN UITBREIDING ISOLATIE

Het Overlegcomité scherpt de regels rond onder meer reizen en isolatie gevoelig aan. Vanaf 27 januari tot (in eerste instantie) 1 maart komt er een tijdelijk verbod op alle reizen met een recreatief en toeristisch karakter, zowel voor reizen vanuit ons land als naar ons land. Wie nog reist, zal met een verklaring op eer moeten aantonen dat het wel degelijk om essentieel reisverkeer gaat. Er gelden verschillende uitzonderingen.

Een andere beslissing slaat op mensen die positief testen op COVID-19. Zij moeten zich voortaan gedurende 10 dagen isoleren, in plaats van 7 dagen. Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika moeten vanaf 25 februari sowieso 10 dagen in quarantaine en ze moeten 2 coronatesten laten afleggen (op dag 1 en dag 7).

5 FEBRUARI - GROEN LICHT VOOR GEFASEERDE HEROPENING CONTACTBEROEPEN

Het Overlegcomité zet het licht op groen voor een gefaseerde heropening van kappers, schoonheidsspecialisten, dierentuinen, vakantieparken en campings. Maar het blijft "rijden en omzien", zegt premier Alexander De Croo. De kappers komen aan de beurt op 13 februari, andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag.

8 FEBRUARI - HEROPENING CAMPINGS & VAKANTIE- EN BUNGALOWPARKEN

Na een arrest van de Raad van State mogen ook de campings en de vakantie- en bungalowparken weer heropenen, aan dezelfde voorwaarden als hotels.

11 FEBRUARI - VERBOD OP PLEZIERREIZEN 'STOEMELINGS' VERLENGD

Het verbod op plezierreizen is met één maand verlengd, tot 1 april. Dat is al op het Overlegcomité van 5 februari beslist, maar het nieuws raakt nu pas bekend, wat her en der voor verontwaardigde reacties zorgt. Het betekent dat een skireis er ook na de krokusvakantie nog niet inzit.

13 FEBRUARI - KAPPERS OPNIEUW OPEN

Kappers mogen onder zeer strikte omstandigheden heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf nu weer toegelaten. Aan de heropening zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

26 FEBRUARI - OVERLEGCOMITE PERMITTEERT ZICH TIME-OUT VAN 1 WEEK

De verwachtingen waren hooggespannen, maar het Overlegcomité beslist dat versoepelingen op dit moment uit den boze zijn als gevolg van de onverwachte plotse stijging van het aantal ziekenhuisopnames. De federale en de deelstaatregeringen voeren een "time-out" in van een week.

Ook wordt er aangekondigd dat de ziekenhuizen overschakelen van fase 1A naar 1B. Dat betekent dat ze moeten voorzien dat de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar moeten kunnen zijn voor patiënten met COVID-19.

26 FEBRUARI - WALLONIË STEMT AVONDKLOK AF OP VLAANDEREN, BRUSSEL HOUDT VAST AAN 22 UUR

Na afloop van het Overlegcomité wordt bekendgemaakt dat Wallonië vanaf 1 maart de avondklok afstemt op die in Vlaanderen, die geldt van middernacht tot 5 uur.

Het Brussels Gewest volgt niet en houdt als enige vast aan de avondklok van 22 tot 6 uur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.