Een op de drie Belgische ziekenhuizen publiceert geen prijslijst voor materiaalkosten bij een opname. Bij de ziekenhuizen die dat wel doen, rekent 28 procent alsnog onterechte kosten aan. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van ziekenfonds Solidaris, die vrijdag door de mutualiteit werd aangekondigd. Solidaris sluit juridische stappen niet uit.
Meer dan een op vijf mensen in Europa lijdt aan chronische pijn. Dit heeft niet alleen enorme invloed op gezondheidsbudgetten, maar chronische pijn treft ook deze patiënten in alle facetten van hun mens-zijn. Chronische pijn wordt bovendien nog vaak verkeerd begrepen, wat in schril contrast staat met de grote vooruitgang die wetenschappelijk onderzoek naar deze problematiek geboekt heeft. Met de nieuwe erkenning van chronische pijn als aparte diagnose door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt ook een herwaardering voor patiënten die jarenlang de symptomen en beperkingen dagelijks ervaren.
Migraine is een veel voorkomende neurovasculaire aandoening met een significante impact op het dagelijkse functioneren van veel patiënten. De therapeutische strategieën hebben de bedoeling om de aandoening te controleren en bestaan uit acute en preventieve behandelingen. In dit artikel worden de nieuwste behandelingen besproken en worden tevens de laatste internationale aanbevelingen omtrent het gebruik van preventieve middelen besproken. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de recentste evidence-based literatuur omtrent migraine en op recent gepubliceerde nationale en internationale richtlijnen.
Met een gemiddelde prevalentie van 18% vormt lagerugpijn één van de meest frequente oorzaken van langdurige arbeidsongeschiktheid. Als een patiënt zich presenteert met lagerugpijn dienen we steeds bedacht te zijn voor alarmsymptomen (de ‘rode vlaggen’) (4). Echter, de meeste gevallen van lagerugpijn zijn aspecifiek en het is vaak een zelflimiterende aandoening. Behandelingsrichtlijnen raden ook af om routinematig beeldvorming aan te vragen en raden een niet-farmacologische behandeling aan als eerste keus.
Urinaire incontinentie is een vaak ondergerapporteerd probleem met significante impact op de levenskwaliteit. Prevalentiecijfers bij epidemiologisch onderzoek lopen fors uiteen en variëren van 5% tot 70%. Uit cijfers van Belgisch onderzoek wordt een gemiddelde prevalentie beschreven van 4,6% bij volwassen vrouwen. Deze cijfers variëren van minder dan 1% onder de leeftijd van 25 jaar tot 21% bij vrouwen van 75 jaar en ouder. Slechts 30-50% van de vrouwen bereikt een arts met haar incontinentieproblematiek, waarbij het merendeel van deze hulpvragen bij de huisarts terechtkomt.
Een op de vijf patiënten in Vlaanderen krijgt onvoldoende informatie om weloverwogen keuzes te maken over hun zorg. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform bij 407 patiënten. Het gaat soms over ingrijpende ingrepen die grote gevolgen kunnen hebben, zo blijkt uit een getuigenis van een patiënte met endometriose.
Chronische pijn, waaraan ongeveer 30% van de wereldbevolking lijdt, is een groot probleem voor de volksgezondheid. Veel patiënten reageren niet op conventionele behandelingen en de opioïdencrisis moedigt ons aan om niet-farmacologische alternatieven te onderzoeken.
Een specifiek probioticum, Bifidobacterium longum 35624, is getest bij kinderen en jongeren die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Dat probioticum was al het onderwerp van gepubliceerd onderzoek naar IBS. De conclusies laten goede resultaten bij volwassenen zien. Er is een nieuwe open-labelstudie* uitgevoerd met 1 arm bij kinderen en adolescenten in Chili, waar dit syndroom vrij veel voorkomt, net als in Latijns-Amerika in het algemeen.
De maatregelen rond arbeidsongeschiktheid in het recente paasakkoord van de regering-De Wever getuigen van wantrouwen tegenover huisartsen. In plaats van te dreigen met sancties hebben huisartsen ondersteuning nodig. Dat stelt het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB) donderdag in een mededeling.
Lagere-urinewegklachten (Lower Urinary Tract Symptoms, LUTS) komen vaak voor bij oudere patiënten. Deze klachten omvatten symptomen tijdens de dag, zoals verhoogde plasfrequentie, aandrang en urineverlies, en symptomen tijdens de nacht, zoals nycturie. LUTS beïnvloeden niet alleen de levenskwaliteit, maar kunnen ook het risico verhogen op valincidenten, slapeloosheid en ziekenhuisopnames (1). Het is belangrijk te noteren dat LUTS, ongeacht de oorzaak, behandeld kunnen worden en niet beschouwd moeten worden als een normaal onderdeel van het verouderingsproces.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?