Uw levensverzekeringen hebben binnenkort geen geheimen meer voor de fiscus

Informatie over uw levensverzekeringscontracten wordt binnenkort meegedeeld aan de Nationale Bank. De schijnwerpers zijn gericht op de takken 21 en 23. 

België vermindert geleidelijk aan de fiscale ondoorzichtigheid die sommige beleggingsproducten tot vandaag genoten. De federale regering heeft de levensverzekeringscontracten van de takken 21 en 23 in het vizier. Alle informatie met betrekking tot die contracten moet binnenkort worden meegedeeld aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank van België. Met andere woorden, uw levensverzekeringscontracten zullen geen geheimen meer hebben voor de fiscus. 

Wat moet u doen? Niets eigenlijk. Het zijn de verzekeringsinstellingen zelf, zowel Belgische als buitenlandse, die gehouden zijn de gevraagde informatie aan de fiscus mee te delen. Uw levensverzekeringen zullen voortaan dus op dezelfde manier worden behandeld als uw bankrekeningen, kasbonnen, pensioensparen en aanvullend pensioen, waarvan de gegevens al aan de Staat worden meegedeeld.

We herinneren eraan dat premies gestort in een levensverzekeringscontract tak 21 of tak 23 onderworpen zijn aan een heffing van 2%. Wat tak 21 betreft, zijn de interesten onderworpen aan een roerende voorheffing van 30% als de duurtijd van het contract korter is dan 8 jaar en 1 dag. De interesten van de tak 23-contracten zijn dan weer vrijgesteld van roerende voorheffing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.