Fiat 500e Cabrio: Rijden in zuivere lucht!

Met de nieuwe elektrische 500 toont Fiat aan dat de groep helemaal niets van haar innovatiekracht verloren is. Een topper, zeker in de cabrio-uitvoering.

‘Out of the box’ denken en een toekomst bouwen op alles wat hen tot nu toe succes heeft opgeleverd. Dat is de strategie van Fiat, dat zich voor deze eerste elektrische wagen liet inspireren door het populairste model in de merkcatalogus: de Fiat 500. Maar deze uitvoering is niet zomaar een facelift. De ingenieurs zijn met een blanco blad begonnen en hebben een gloednieuwe constructie bedacht die helemaal afgestemd is op een elektrische aandrijving. Hij ziet er misschien niet zo uit, maar de nieuwe 500 is groter dan zijn klassieke broertje, die nog enkele maanden in de catalogus staat met een verbrandingsmotor of hybrideaandrijving. De auto is niet alleen hoger en breder, maar ook 6cm langer (3,63m). Wat de look betreft, herken je de Fiat 500 nog steeds in een oogopslag, maar het merk heeft heel wat aandacht besteed aan de details. Dat zie je aan de voorkant, waar het grote 500-logo en de optische uitsnijdingen in de motorkap de wagen een uitgesproken karakter geven.

Stijlvol
Bij de nieuwe 500e staat moderniteit centraal. Zo heeft het interieur een strak dashboard met de allernieuwste connectiviteitssnufjes. De interface omvat Apple CarPlay en Android Auto, waardoor je je smartphone moeiteloos op de wagen aansluit. Het systeem – U-Connect 5 – is niet het snelste dat we kennen, maar het ziet er netjes uit en heeft tal van functies. Denk maar aan een wifiverbinding en een persoonlijke assistent die je met “Hey, Fiat!” tot leven wekt. Het principe van de elektrisch opvouwbare kap is hetzelfde als vroeger. Het goede nieuws is dat de koffer van de cabrio ongeveer even groot is als bij de driedeursversie: 185 liter of 550 liter met neergeklapte achterbank.

Goede autonomie
De Fiat 500e is verkrijgbaar met twee vermogensniveaus en twee accu’s: 95 of 118pk voor respectief 23,8kWh en 42kWh. De eerste accu is bedoeld voor stadsgebruik en heeft een theoretische autonomie (WLTP) van 180km. De 42kWh-versie is veelzijdiger, heeft een autonomie van 320km bij gemengd gebruik (maar tot 460km bij stadsgebruik, want dan kan de auto vaker energie terugwinnen) en pakt uit met aantrekkelijke prestaties: met deze accu trekt de auto met gesloten dak op van 0 naar 100km/h in minder dan 10 seconden. De maximumsnelheid is beperkt tot 150km/h om energie te besparen.

Bij het rijden is elk aspect van de 500e Cabrio een waar plezier: het is een stijlvolle, natuurlijk stille en bijzonder levendige wagen. De prestaties van de 42kWh-accu zijn meer dan voldoende, rekening houdend met de onmiddellijke reactietijd van de elektrische aandrijving. Al vanaf 0tpm was het maximale koppel beschikbaar. Nog goed nieuws: de prestaties op de weg van deze 500 2021 zijn overtuigender dan die van het vorige model. Omdat de batterij in de vloer ingebouwd is, verlaagt haar massa het zwaartepunt van de auto. En dat komt de efficiëntie ten goede. Tegelijk zorgt de perfect gekalibreerde schokdemping dag na dag voor een uitstekend comfort.

Bovendien heeft dit model een automatische noodrem met voetgangers- en fietsersdetectie, baanvakassistentie, en vind je aan de top van het assortiment zelfs een halfautonoom rijsysteem niveau 2. Aarzel niet: Fiat heeft een schot in de roos gemikt en is helemaal klaar voor de autowereld van morgen, al is het prijskaartje voor dit eco-friendly model nog vrij hoog (€31.900).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.