De Audi e-tron GT Quattro: een opmerkelijke wagen

Zelden heb ik zoveel bewonderende blikken en opmerkingen gekregen over een auto die ik mocht uitproberen. Deze gran turismo rolt nergens onopgemerkt voorbij.

De auto is dan ook prachtig gestroomlijnd en ziet eruit als een GT die je in de 24 uur van Spa zo naar de overwinning loodst in de categorie elektrische wagens. De elektrische motoren – met boost van 530pk – laten je namelijk met een snelheid van bijna 250km/u over de weg razen. Deze schoonheid is erg laag (1,41m) en ik raad je van harte aan om voor de auto te knielen (ja, echt), zodat je de vlakke bodem onder de motorkap kunt bekijken. De wagen is absoluut opmerkelijk, tot aan de verlichting voor en achter toe.

De Audi e-tron GT Quattro is erg laag en dat ondervind je aan den lijve wanneer je erin plaatsneemt. Net zoals bij een sportbolide stap je niet echt de wagen in, maar laat je jezelf erin zakken (of zelfs vallen). Leuk is dat je hele gezin kan meerijden. Alleen is het opletten geblazen voor het dak achteraan, want dat is – niet echt verrassend – laag. De wagen straalt de vertrouwde kwaliteit van Audi uit, maar het e-tronconcept treedt niet echt op de voorgrond. Een gepersonaliseerd stuur voor het elektrische gamma was mooi geweest, maar er zijn wel andere opties beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de bedieningselementen aan het stuur: die lijken erg op die in de ­andere modellen van het gamma. Ondanks de lage positie is het perifere zicht goed.

Rij met plezier, maar blijf waakzaam
De wagen valt moeiteloos te besturen en het indrukwekkende, over beide assen verdeelde vermogen hou je met gemak onder controle. Ik moet er wel bij zeggen dat je in de stad maar beter op je qui-vive bent door de grote afmetingen en de lage positie van deze krachtpatser. Op de snelweg voelt de e-tron GT zich vanzelfsprekend meer op zijn gemak. Hetzelfde geldt voor secundaire wegen, waar het koppel van 630Nm je vlotjes door elke bocht gidst. Opgelet op een oneffen wegdek: gebruik hier de ‘drive’-functie om de carrosserie te verhogen. Anders riskeer je de platte bodem te beschadigen. En dat kan snel gebeuren.

De wegligging is ongelofelijk goed dankzij de integrale transmissie en de ingebouwde technologie, waarvan je de technische uitleg op de website van het merk kunt ontdekken. De grote banden van de e-tron GT helpen uiteraard ook een handje op dat vlak.

Ook al maakt de motor geen lawaai, toch was ik verrast door de perfecte geluidsisolatie. Zelfs het geprogrammeerde geluid dat de auto buiten maakt, hoor je amper (beluister het gerust op de Audi-website). Geweldig.

Maak je geen zorgen over de koffer, want die is ruim genoeg. Indien nodig kun je ook enkele kleinere zakken of koffers in de laadruimte vooraan leggen.

Het rijbereik van 450km volstaat makkelijk voor dagelijks gebruik, maar over het laden kan ik niet zo positief zijn. De laadkabels zitten in een ruimte onder de motorkap vooraan, die je moet ontgrendelen met een knop aan de zijkant van het (open) bestuurdersportier. Klinkt ingewikkeld? Dat vind ik ook. Daarna moet je de motorkap met je handen losmaken, net zoals bij een klassiek model. De handschoenen die je nodig hebt voor de kabels, komen dus ook goed van pas om de motorkap open te krijgen. Voor een wagen in deze prijsklasse is het jammer dat Audi ­hiervoor geen elektrisch systeem heeft ­geïnstalleerd. Terwijl dat er wel is om de ­achterklep te openen… van dezelfde auto.

Het spreekt voor zich dat alle elektronische rijhulpmiddelen voorzien zijn, zoals adaptive cruise control en een waarschuwing wanneer je over een witte lijn rijdt. Ook beschikken de bestuurder en de passagiers over een kwaliteitsvolle boordcomputer met info- en ontspanningsfuncties.

Deze Audi e-tron GT Quattro is een opmerkelijke wagen door zijn allure, ingebouwde technologie, uitzonderlijke wegligging en comfort. Zeker het proberen waard.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.