Belgisch team van chef Sam Van Houcke strijdt voor wereldtitel op Bocuse d'Or

© DR

België strijdt opnieuw mee in de wereldfinale van de Bocuse d'Or, de Olympische Spelen van de gastronomie. De finale vindt zondag en maandag plaats in Salon international de la restauration (Sirha) in het Franse Lyon. Het Belgische team onder leiding van chef Sam Van Houcke begint de wedstrijd zondag om precies 8.26 uur. In totaal nemen 24 landen deel.

Het thema van deze editie van de Bocuse d'Or is 'Feed the kids', waarmee de Franse organisatie het belang van voeding voor de gezondheid van kinderen wil benadrukken. De chefs moeten een menu presenteren rond pompoen en in het hoofdgerecht ook een ei gebruiken. Verder staan nog zeeduivel met coquilles en een garnituur van plantaardige producten en een stoofpotje met groenten uit de vertegenwoordigde landen, mosselen en croutons, op he t menu.

Sam Van Houcke, die het Belgische team leidt, is uitbater van het restaurant Maste in Gent. Hij genoot zijn opleiding aan de hotelschool Te Groene Poorte in Brugge en won al aan verschillende (internationale) wedstrijden, zoals het Europees kampioenschap Global Chef Challenge in 2019 en De Ster van de Belgische keuken in 2015 en 2018. Hij haalde ook de eerste plaats in Eerste Kok van België in 2013. Van Houcke is sterk beïnvloed door de Scandinavische keuken en wil "een chef zijn waar België trots op kan zijn". 

Zijn team op de wedstrijd bestaat uit coach Archibald de Prince en president Lode De Roover. Die moeten ervoor zorgen dat Van Houcke zich in de aanloop naar en tijdens de wedstrijd enkel op het koken moest concentreren. De Roover, chef bij Fleur de Lin in Zele, vertegenwoordigde ons land al op de wereldfinales van 2017 en 2019.

In maart eindigde het team op de tiende plaats in de Europese competitie van de Bocuse d'Or. Denemarken haalde de eerste plaats, gevolgd door Hongarije en Noorwegen. Die tiende plaats voor de Belgen was net voldoende om naar de wereldfinale te mogen.

Wie in Lyon eerste wordt, ontvangt de Bocuse d'or, daarnaast zijn er de Bocuses d'argent en d'brons. Verder zal er ook een onderscheiding worden uitgereikt aan het team met de meeste sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Het beloont de sociale betrokkenheid van een team bij voedselgerelateerde acties, zoals voedselhulp, opleiding of de strijd tegen verspilling.

De Bocuse d'Or-wedstrijd werd opgericht door gerenommeerd chef-kok Paul Bocuse in 1987 en laat om de twee jaar 24 chef-koks uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen. De organisatie zegt dat het gaat om meer dan een gastronomische wedstrijd. Het is een "laboratorium van uitmuntendheid, een broedplaats van talent waar inzet, passie, techniek en creativiteit de grootste koks van morgen aan het licht brengen".

In totaal heeft België sinds de oprichting van de wedstrijd zes medailles gewonnen, maar de laatste dateert alweer van 1999. Toen won Ferdy Debecker brons. Bij de vorige editie, in 2021, moest het Belgische team zich door de coronacrisis terugtrekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.