"Wanneer stopt de verachting voor de huisartsgeneeskunde? "(Dr. Michel Meganck)

Zopas werd het bekend: per uur verdient een huisarts 80,34 euro of 51% van de 155,60 euro die de arbeidsarts waard is per uur. Die laatste komt die met zijn team een bevolking vaccineren in een structuur waar alles voor hem is uitgetekend. Wanneer stopt de verachting voor de huisartsgeneeskunde? Wanneer stoppen we met haar als tweederangsgeneeskunde te beschouwen?

Meer dan een halve eeuw geleden nu al besloot de huisartsgeneeskunde haar permanente vorming in eigen handen te nemen. Hierdoor blijft de huisarts de arts die in staat is om de verschillende puzzelstukjes van de gezondheidstoestand van zijn patiënt samen te stellen, en vervangt hij de algemeen internisten die geleidelijk uit de circulatie verdwenen ten gunste van de hyperspecialisatie in de ziekenhuisgeneeskunde. Toch wordt hij nog steeds veracht.

De huidige pandemiecrisis is daar een duidelijk voorbeeld van.

Het moest de huisartsgeneeskunde zijn die de alarmbel luidde, opdat men zich ging bezighouden met de woonzorgcentra (WZC's). Die werden aanvankelijk volkomen genegeerd, verstoken van elementaire beschermingsmiddelen. Risicopersonen concentreerden zich daar. De ramp bleef gedeeltelijk beperkt dankzij de vindingrijkheid van de directie, het personeel en de coördinerend raadgevend artsen.

Toen men de opsporingscampagnes op poten zette, herinnerde men zich plots dat er huisartsen bestonden. Vandaar de noodzaak om nuttige beschermingsmiddelen te verspreiden? Niet te overhaast: "Ze trekken zich wel uit de slag." Overigens werden ze zeer snel in bad getrokken met de besmettingsrisico's van dien. Wat helaas sommigen van hen het leven kostte.

Vervolgens kwam de vaccinatiestap in de WZC's. Ook daar antwoordden de huisartsen: "aanwezig".

Voor al deze acties stelden de huisartsen zich beschikbaar, zich bewust van hun belangrijke rol en zonder zich zelfs maar zorgen te maken over de vraag of hun prestaties wel vergoed zouden worden.

Maar nu raakte de info dus bekend: een prestatie-uur van een huisarts kost 80,34 euro of 51% van de 155,60 euro per uur die een arbeidsarts kost. Die laatste komt met zijn team een bevolking vaccineren in een structuur waar alles voor hem is uitgestippeld: veilige lokalen ter bescherming van de gezondheid, het nodige materiaal met inbegrip van nuttige vaccindoses.

Wanneer stoppen we met de huisartsgeneeskunde te verachten en ze als tweederangsgeneeskunde te beschouwen?

Gelukkig blijkt uit bevolkingsenquêtes dat de huisarts nog steeds het vaakst wordt genoemd als vertrouwenspersoon. Dat is wat in feite telt in de grond van mijn hart

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefaan Van De Velde

    20 maart 2021

    Beste collega, overschot van gelijk. Wij zijn goed als meid voor alle werk ( Lopende zaken, triageposten openhouden om de tweede lijn te ontlasten, vaccinatiecentra bemannen, wachtdienst, bijscholingen, veranderende maatregelen opvolgen, paraat staan bij urgenties in de praktijk....) Een probleem....
    bel de huisarts!!
    En er is zoveel meer . Pediaters en kind en gezin hebben ons het vaccineren van kinderen afgepakt
    en nu staan de apothekers klaar om ons de griepvaccinatie af te nemen ( als compensatie voor verliezen via online verkoop) Hoor je onze vertegenwoordigers om de apothekerslobby een halt toe te roepen? ik in ieder geval niet...
    Stef Van de Velde ,.

  • Luc TRIEST

    09 maart 2021

    mag ik ook langs deze weg zeggen dat we de derde betalings regel door ons strot is geduwd,hetgeen bij andere zelfstandigen niet waar zo zijn ,maar ik ondervind bij de CM ?dat men bepaalde erelonen niet uitbetaald en in twijfel trekt van derde betalings regels voor bepaalde minder begoede patienten
    graag had ik van andere artsen geweten of ze ook die problemen hebben

    dr triest luc

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 maart 2021

    Je hebt gelijk man : wij zijn het kanonnenvlees , we zijn lager " opgelijd " en wat zouden wij wat " Intelligentie " hebben , laat staan AI !

  • Wim Strubbe

    08 maart 2021

    Als jonge arts, volledig mee eens!

  • Eric COLLIER

    08 maart 2021

    Proficiat !
    Toch nog iemand, ik zie een oudere HA, die opkomt voor ons beroep.
    Waar blijven de syndicaten en de jongere artsen ?
    Dr Eric Collier
    Huisarts in Evergem sinds 50 jaar.