I had a dream...( Dr Michel Meganck )

Vannacht droomde ik van een tijd waarin een patiënt naar zijn apotheker kon gaan, een vaccin kon krijgen, verpakt in de vorm van een spuit voor eenmalig gebruik, en gevaccineerd kon worden door zijn arts of door de persoon die hij had aangewezen.

Op 30 december 2019 waarschuwde dr. Li Wenliang zijn contacten op zijn sociale netwerk voor de mogelijke uitbraak van een nieuwe epidemie. Vervolgens volgden andere wetenschappers dit voorbeeld en werden ze allen beschuldigd van het verspreiden van valse geruchten. Het zou enkele maanden duren voordat de autoriteiten doorhadden dat dit geen "simpele griep" was. 

Maar in de tussentijd had SARS-CoV-2 ruim de tijd om te circuleren op een planeet die de vermenging van bevolkingsgroepen organiseerde en we weten wat er daarna gebeurde: de epidemie werd een Covid-19 pandemie.

Geconfronteerd met deze situatie besloten landen uiteindelijk kolossale bedragen te investeren. Het onderzoek moet worden geholpen om een vaccin te vinden, maar we moeten ook de sectoren in moeilijkheden door de beheersingsmaatregelen, steunen.  

Laten we hulde brengen aan de onderzoekers. Ze hebben duidelijk hun grijze cellen geactiveerd en de vaccins kwamen er snel. Ze moeten worden geproduceerd en aangekocht, maar ook worden beheerd. Maar de verpakking ervan in multidoses en de beperkingen van de bewaring vereisen dat circuits worden opgezet om massavaccinatie mogelijk te maken. En dit kost nog steeds geld.

Gelukkig hebben de autoriteiten gekozen voor het principe van gratis vaccinatie. Dat verklaart ongetwijfeld voor een deel de grote deelname van het publiek aan de vaccinatiecampagnes, ondanks de schandalige uitlatingen van samenzweringstheoretici, die in onze democratische samenlevingen niet in de gevangenis worden opgesloten, omdat het grondbeginsel van de vrijheid van meningsuiting wordt toegepast.

Keerpunt

Maar het debat gaat verder dan dat. We hebben een keerpunt bereikt. 

Vele mensen zijn nu gevaccineerd, ook al is dat niet voldoende.

Wetenschappelijke studies leren ons steeds meer over dit virus en het wordt duidelijk dat vaccinatie geen definitieve bescherming biedt en dat de uitroeiing van het virus, als die al ooit plaatsvindt, niet in het verschiet lijkt te liggen. Daarom moet verder worden gevaccineerd, maar moet ook de mogelijkheid van herhalingsvaccinaties worden overwogen, zoals voor andere ziekten wordt gedaan. Denk aan de seizoensgriep. En dat met een frequentie die nog moet worden bepaald.

De achillespees blijft geld: iedereen is zich er terdege van bewust dat we niet ongebreideld kunnen blijven uitgeven. Vroeg of laat zullen de landen hun financiële balansen opnieuw in evenwicht moeten brengen, en het is duidelijk dat de tijd van "koste wat het kost" ten einde loopt.

Gelukkig zijn de onderzoekers nog aan het werk.

Geleidelijk worden vaccins beter beschikbaar en worden de eisen die aan de opslag ervan worden gesteld minder zwaar. 

Het virus muteert, maar vaccins kunnen worden aangepast. Het griepvaccin is een goed voorbeeld: het trivalente vaccin is tetravalent geworden en de mogelijkheid om SARS-CoV-2 in het vaccin op te nemen wordt bestudeerd.

Terugbetallng

Kunnen we dan geen vergelijkbaar terugbetalingssysteem hebben: toegankelijkheid voor iedereen, met een preferentiële terugbetaling voor de bevolking die als "risicogroep" wordt gedefinieerd?

Ja, vannacht droomde ik van de tijd waarin patiënten naar hun apotheker konden gaan, een vaccin konden krijgen, verpakt in de vorm van een spuit voor eenmalig gebruik, en gevaccineerd konden worden door hun huisarts of door de persoon die hij had aangewezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.