Zwitsers onderzoek: sluiting scholen was effectief tegen corona

De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van COVID-19 aanzienlijk afnam.

Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) analyseerde 1,5 miljard data over telecomverkeer tussen medio februari en eind augustus vorig jaar. De 26 kantons in het gedecentraliseerde land voerden eerst zelf maatregelen in tegen corona, totdat het op 16 maart landelijk tot een gedeeltelijke lockdown kwam en daarmee ook de scholen twee maanden lang de deuren sloten.

Het verbod om met meer dan vijf mensen bij elkaar te komen, zorgde voor een vermindering van de mobiliteit van 24,9 procent. De sluiting van de horeca en alle niet-essentiële winkels drong de beweeglijkheid met 22,3 procent terug.

De sluiting van scholen heeft wereldwijd tot veel discussie geleid. Kinderen hebben een veel kleinere kans om ernstig ziek te worden door corona, maar het is onduidelijk welke rol zij bij de verspreiding spelen. Het onderzoeksinstituut mengt zich niet in die discussie, maar constateert alleen dat door de sluiting niet alleen de kinderen thuis bleven, maar veelal ook hun ouders.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.