Zorgnet-Icuro roept iedereen op tot burgerzin

Zorgkoepel Zorgnet-Icuro roept iedereen op tot burgerzin, nu er nieuwe maatregelen zijn genomen om een tweede golf coronabesmettingen in te dijken. "We hebben als burgers nu echt zelf het heft in handen", klinkt het.

"Ziekenhuizen zijn nog altijd bezig met de zorg in te halen die tijdens het voorjaar was uitgesteld. Als er nu opnieuw veel capaciteit moet worden vrijgemaakt voor COVID-19-patiënten, komt er bijkomende achterstand en lopen mensen zorg mis die ze echt nodig hebben. En in de woonzorgcentra weet onderhand iedereen hoe kwetsbaar de mensen er voor het virus zijn", aldus Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.

"Voor iedereen die in de zorg werkt, voelt het als alweer naar de oorlog moeten vertrekken, na nauwelijks een rustpauze. Opnieuw midden in de stress, de reorganisaties, de onvoorspelbare dagen, het verdriet. (...) Witte lakens en handgeklap zijn niet aan de orde. De zorgverleners hebben iets anders nodig: minder angst voor een nieuwe grote golf, minder stress en een groot bewustzijn bij iedereen dat dit echt ernstig is. Dat we niet kunnen doorgaan met familiefeestjes en vriendenbijeenkomsten, dat we de grootste voorzichtigheid aan de dag moeten leggen wanneer we in het woonzorgcentrum op bezoek gaan."

"We hebben als burgers nu echt zelf het heft in handen. Doe het voor jezelf, je familie, maar alsjeblief, doe het ook voor de zorgverleners. Laat ons samen het tij keren", besluit Zorgnet-Icuro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.