ZNA/ZAS eist duidelijkheid van Mediport Cadix

In augustus opent in Antwerpen het Mediport Medical Center Cadix, een privé-initiatief van de Israëlische ondernemer Zvi Donat die in Antwerpen woont. Het nieuwe medische centrum komt in dezelfde buurt als het nieuwe Cadix-ziekenhuis van het ZNA, dat in september opengaat.  In de communicatie van Mediport Medical Center Cadix wordt (al dan niet bewust) verwarring gecreëerd met ZNA Cadix, dat daartegen in verzet gaat.

In Gazet van Antwerpen wordt beschreven hoe het Medisch centrum Cadix stevige winst belooft voor wie mee investeert Wie minstens 500 euro neerlegt voor nieuw Mediport in Antwerpen, ontvangt 6,82% nettorente per jaar, heet het.

Mediport Medical Center Cadix profileert zich als "het eerste grote medische centrum in Vlaanderen waar diverse specialisten, van cardiologen tot gynaecologen, urologen en longspecialisten, preventief aan de slag zullen gaan. Stelt bijvoorbeeld een cardioloog na een check-up van een patiënt vast dat er iets mis is met diens hart, dan wordt die , word doorverwezen naar een ziekenhuis. 

Ondernemer Zvi Donat in Gazet van Antwerpen: “In dit nieuwe medische centrum kun je bijvoorbeeld je hart laten nakijken, je longen of je prostaat. En vrouwen kunnen er voor een preventie-screening op borstkanker terecht. We hebben nu al een contract afgesloten met dokters van verschillende ziekenhuizen, bijvoorbeeld van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het Erasmus Ziekenhuis. Het gaat onder meer om vijf urologen, zeker twee gynaecologen en 32 radiologen. Zij garanderen dat er elke dag een specialist in ons centrum aanwezig is. Verder hebben we zelf ook twintig verpleegsters aangeworven.”

Volgens de ondernemer is het nieuwe medische centrum, in dezelfde buurt als het nieuwe Cadix-ziekenhuis van het ZNA, dat in september opengaat, niet rechtstreeks met ZNA verbonden. Het is enkel de bedoeling om drempelverlagend en preventief te werken. "Wij gaan in ons centrum in een heel ontspannen omgeving medische diensten aanbieden, met een koffiehoek, aangename muziek en zonder lange wachttijden.”

Om het centrum winstgevend te maken, worden zowel eigen middelen, bankleningen als crowdfunding aangesproken. Bij het Mediport Medical Center Cadix zullen de artsen niet tegen conventietarieven werken.

ZNA in het verweer

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) laat weten dat het niets met het nieuwe medische centrum te maken heeft. Tom Van de Vreken, woordvoerder van ZNA. beklemtoont niet allen dat patiënten ook in ZNA voor de meest moderne beeldvorming, onderzoeken en preventieve zorg terechtkunnen, en doorgaans tegen conventietarief. Of dit geen verhaal is van cherry picking, want er ontstaat wellicht verwarring bij patiënten en als het erop aankomt, is het toch het ziekenhuis dat operatief moet ingrijpen, willen we weten van de ZNA-woordvoerder. De naam Cadix zelf kun je alvast niet beschermen: "Cadix is de naam van de wijk waarnaar ons nieuwe ziekenhuis (ZNA Cadix) is genoemd. De naam ZNA Cadix is beschermd, maar de naam van de wijk kunnen we uiteraard niet deponeren."

Van de Vreken verduidelijkt nog eens het verschil tussen Mediport Cadix en zijn ziekenhuis: "We gaan ook veel breder dan alleen invasieve zorg, ook bijvoorbeeld de beeldvorming kan bij ons. We zijn een laagdrempelig ziekenhuis met een brede expertise, waarbij het merendeel van de artsen geconventioneerd is. Onze patiënten en de inwoners van onze regio weten dat."

Logo zonder toelating

ZNA Cadix stelt ook vast dat sowieso verwarring wordt gecreëerd want "dat Mediport Cadix of Mediport Medical Center (niet te verwarren met Mediport, voor de maritieme sector) zonder onze toelating het ZAS-logo heeft gebruikt op de website over zijn fondsenwerving. Ook in zijn persbericht van vorige week schreef Mediport dat het de bedoeling is dat zij en ZAS / ZNA zullen samenwerken. Dat is dus niet het geval: er is geen enkele vorm van samenwerking of intentie daartoe."

"We hebben intussen geëist dat Mediport Medical Center / Mediport Cadix in zijn communicatie alle verwijzingen naar ZAS of ZNA weghaalt, en dat er in communicatie geen enkele link met ons wordt gelegd."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.