Vooruit: "Hervormen om te investeren" in gezondheidszorg en "kijken wat artsen verdienen"

Volgens Vooruit-kopstuk Conner Rousseau is het de bedoeling dat de beoogde federale regering de gezondheidszorg "hervormt om erin te blijven investeren". Voor Rousseau moet er onder meer gekeken worden naar wat artsen verdienen en naar wat efficiënter georganiseerd kan worden. Dat zei hij  in De Ochtend op Radio 1. 

Vooruit zette dinsdagavond als laatste partij het licht op groen om federaal onderhandelingen op te starten met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. De socialisten maakten voordien nog voorbehoud, onder meer vanwege de besparingen in de gezondheidszorg die N-VA en MR zouden willen realiseren. Die bezorgdheid is intussen weggemasseerd, maakte kandidaat-voorzitter Conner Rousseau duidelijk op Radio 1. "Als de eindbestemming een centrumrechtse besparingsregering is, is dat niet waar wij naartoe willen. Als het een economische relance is waarbij het de bedoeling is om de koopkracht voor wie werkt te versterken en de gezondheidszorg te hervormen om erin te blijven investeren, is dat een ander verhaal dan platte besparingen."

Efficiënter organiseren

Over wat die hervormingen concreet zullen inhouden, moet uiteraard nog onderhandeld worden, maar voor Rousseau moet er onder meer gekeken worden naar wat artsen verdienen en naar wat efficiënter georganiseerd kan worden. Daarnaast moet de regering ook inzetten op activering van langdurig zieken, in de mate van het mogelijke.

"Betere work-lifebalans"

Ook voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zijn hervormingen in de gezondheidszorg nodig. Hij pleitte in De Ochtend onder meer voor een betere work-lifebalans en waarschuwde voor blinde besparingen. "Als je heel zwaar gaat besparen op de gezondheidszorg en mensen in armoede het leven moeilijk gaat maken, maak je het probleem op lange termijn alleen maar groter."

Mahdi is daarnaast geen voorstander van de opeenvolgende indexsprongen in de uitkeringen die N-VA voorstelde in aanloop naar de verkiezingen. Dat is "niet verstandig" vindt hij. "Je moet mensen die werken meer belonen, niet mensen straffen die vandaag al in een zeer precaire situatie leven."

Lees ook: Rousseau: "Engagement om naar kleinere regering te gaan"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.