Vlaanderen lanceert vaccinatieteller

De Vlaamse regering lanceert een vaccinatieteller op Laatjevaccineren.be. Er zijn op dit moment al 34.500 Vlamingen ingeënt. Dat kondigde de regering woensdag aan bij een stand van zaken van de vaccinatiecampagne. Op de teller is te zien hoeveel mensen een eerste dosis en hoeveel mensen een tweede dosis hebben gekregen.

Er zijn 34.500 Vlamingen een eerste keer gevaccineerd in 112 van de 827 woonzorgcentra, goed voor 13,6 procent, zei minister van Welzijn Wouter Beke woensdag. Het gaat om 28.000 bewoners en 6.500 personeelsleden.

Deze week zullen er 55.000 mensen gevaccineerd raken in de woonzorgcentra en volgende week nog eens 60.000 tot 65.000. Gezien het grote aantal beschikbare dosissen, zal er volgende week ook al worden gevaccineerd in de ziekenhuizen. Wellicht kunnen daar 40.000 mensen worden ingeënt.

De lokale besturen hebben intussen de nodige info gekregen voor de opbouw van één tot twee vaccinatiecentra per eerstelijnszone. Elke zone krijgt daarvoor al een voorschot van 250.000 euro. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers moedigt hen aan om daarvoor samen te werken met de evenementensector. Al 439 bedrijven hebben hun diensten aangeboden. Het platform Helpdehelpers.be wordt omgebouwd, zodat vrijwilligers zich kandidaat kunnen stellen voor een specifiek vaccinatiecentrum.

Beke gaf nog mee dat iedereen een dubbele uitnodiging zal krijgen voor een inenting, via sms, brief of mail. Daarop kan eventueel worden gereageerd met de vraag om op een ander moment te komen of met een weigering. Voor wie echt niet in een centrum raakt, komen er mobiele equipes.

"Tot zolang nog niet een groot aantal is gevaccineerd, zullen we ons stipt aan de beperkende maatregelen moeten houden", zei minister-president Jan Jambon tot slot. "Het zullen nog vijf moeilijke, lange maanden worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.