"Virologisch normaal dat omikronvariant plaats zal innemen van deltavariant" (Van Gucht)

De deltavariant van het coronavirus is op dit moment in België nog goed voor 99,6 procent van de coronagevallen. De overige 0,4 procent komt nog van de alfa- en betavariant. De omikronvariant is momenteel nog heel zeldzaam in ons land, maar zal op termijn de plaats van de deltavariant innemen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd.

"Varianten komen en varianten gaan, dus het is te verwachten dat de deltavariant vervangen zal worden door de omikronvariant. Dat is virologisch normaal", aldus Van Gucht. "Op dit moment zijn er in ons land twee clusters met telkens twee gevallen vastgesteld van de omikronvariant: één met een link naar Egypte en één met een link naar Zuid-Afrika."

"Het is te verwachten dat er meer besmettingen met de omikronvariant zullen komen. Maar ik wil erop wijzen dat er nog maar weinig over bekend is. Om te weten of die besmettelijker is, of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden. Dat vergt maanden studies om die bewijzen te leveren."

Volgens Van Gucht zijn er in verschillende landen studies opgezet om de herkenning van de variant door antilichamen te evalueren. "Maar ik wil nu al benadrukken dat, als die herkenning niet groot is, er geen reden is om te vermoeden dat de vaccins niet werken. Er zijn nog andere manieren", aldus Van Gucht, die onder meer verwees naar de zogenaamde T-cellen, die  onverminderd werkzaam blijven. Sommige coronavirusvarianten kunnen gedeeltelijk ontsnappen aan antistoffen, maar niet aan de T-cellen, zo is inderdaad al gebleken uit onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.