"Vaccinatie verplichten is voor mij geen taboe" (Wouter Beke)

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke heeft een bezoek gebracht aan het vaccinatiecentrum van Kampenhout-Sas in Vlaams-Brabant. Daar gaf hij ook het wekelijkse persmoment over de vaccinatiecampagne. "De laatste weken hebben we gemobiliseerd, gesensibiliseerd en aangemoedigd, met succes. Verplicht vaccineren ligt op tafel maar er moeten nog veel vragen beantwoord worden," zegt Beke.

"Er is over verplichting gepraat bij het interministerieel overleg. Voor mij is de vaccinatie verplichten alleszins geen taboe." Al is er zonder verplichting volgens Wouter Beke al veel vooruitgang geboekt: "Twee weken geleden was 83 procent van het zorgpersoneel in Vlaanderen gevaccineerd, vandaag is dat 92 procent," vertelde Beke in het persmoment na zijn rondleiding in het vaccinatiecentrum. 

Artsen blijken het vaakst gevaccineerd te zijn, van alle beroepsgroepen, met 96,2 procent. Ondersteunend personeel in de zorg- en welzijnssector (96,3 procent) en apothekers (94,9 procent) staan mee bovenaan. De groepen met de minste vaccinatiepercentages zijn de welzijnswerkers (91 procent), verpleeg- en vroedkundigen (91,6 procent) en zorgkundigen en verzorgenden (91 procent). 

De andere Vlaamse cijfers zijn ook gestegen. Zo heeft negentig procent van de volwassenen al één spuit gekregen, zo'n zestig procent is al volledig gevaccineerd. Ook de jongeren doen het goed, van de 16- en 17-jarigen hebben al 100.000 van de 140.000 een eerste prik gekregen. De jongeren tussen 12 en 15 hebben allemaal hun uitnodiging gekregen en dertig procent van hen heeft al een eerste vaccin. "Juli was de maand van de tweede spuit."

"Augustus wordt de maand waarin er voor twee groepen weer veel eerste prikken zullen worden gezet: de jongeren en diegenen die aanvankelijk twijfelden of zelfs rechtuit weigerden. Die laatsten zullen een inhaalmoment kunnen vastleggen. De komende twee weken zullen 700.000 prikken worden gezet, waarvan 665.000 tweede prikken.

Over een eventuele derde prik wordt er nog overlegd. "We wachten onder andere op de productomschrijving van Pfizer. Daarna zullen we knopen kunnen doorhakken. Onder meer wie er een derde spuit of een boosterspuit moet krijgen," zegt Beke. Welke vaccinatiecentra daarvoor zullen gebruikt worden zal dan pas kunnen vastgesteld worden. "Als die extra spuit er komt, zal dat waarschijnlijk voor 2022 zijn," aldus Wouter Beke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.