Tweede overlijden gelinkt aan nieuw medicijn tegen Alzheimer

Na berichten over een tweede overlijden gelinkt aan het "baanbrekende, experimentele medicijn" tegen Alzheimer van Biogen Inc., is de koers van het bedrijf gezakt. Biogen ontwikkelde het medicijn 'Lecanemab' in samenwerking met Eisai Co.

Een vrouw van 65 jaar zou gestorven zijn aan een hersenbloeding, nadat ze een beroerte kreeg. De vrouw in kwestie deed volgens Science magazine mee aan een proef met het medicijn.

De bloeding zou begonnen zijn nadat de patiënt een antiklontermiddel was voorgeschreven. Volgens Science magazine werd het zwellen en bloeden van de hersenen ook eerder toegeschreven aan medicijnen die werken zoals die waar Biogen-Eisai mee experimenteert. 

Da aandelen van Biogen daalden met 2,3 procent, die van Eisai met 1,2 procent. Lecanemab is het eerste middel dat volgens een klinische studie de voortgang van Alzheimer kan vertragen, een medische mijlpaal. Miljoenen patiënten lijden wereldwijd aan de ziekte. 

Biogen en Eisai hebben nog maar weinig data bekendgemaakt over de studie. Later deze week zouden de bedrijven meer informatie geven op een conferentie. Een woordvoerder van Esai claimde wel dat de beschikbare informatie aangeeft dat Lecanemab niet in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op overlijden. 

"De doodsoorzaak bepalen van zieke, oude mensen, die tal van andere medicijnen nemen, blijft dan ook een moeilijke opgave", aldus het bedrijf.

Het aandeel van BioArtic AB, het Zweede biotechbedrijf waar het medicijn ontstond, stuikte ineen met 25 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.