Strijd tegen antibioticaresistentie krijgt injectie van miljard dollar

Het onderzoek naar antibioticaresistentie krijgt een fikse duw in de rug. Farmagroepen en stichtingen wereldwijd steken samen zowat een miljard dollar (880 miljoen euro) in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Ze hopen op twee tot vier nieuwe antibiotica tegen 2030, zo maakte de internationale farmafederatie (IFPMA) bekend.

Antibiotica werden de voorbije decennia zo massaal gebruikt bij mensen en ook dieren dat heel wat bacteriën zich konden aanpassen en er resistent voor geworden zijn.

Door die antibioticaresistentie sterven wereldwijd elk jaar 700.000 mensen, claimt IFPMA. En er zouden scenario's zijn die voorspellen dat dat aantal tegen 2050 zou kunnen oplopen tot tien miljoen per doden per jaar. Voor Europa was er een paar jaar geleden sprake van 33.000 overlijdens als gevolg van resistentie tegen antibiotica.

Het is daarom dringend nodig om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. "Nooit was de dreiging van de resistentie voor antimicrobiële middelen zo groot en de nood aan oplossing zo dringend", zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), begin dit jaar nog.

Maar de ontwikkeling van nieuwe antibiotica stagneert wat, omdat dat heel duur is en weinig winstgevend voor de bedrijven. Het is de bedoeling met het nu opgehaalde miljard dollar "klinisch onderzoek te ondersteunen naar innovatieve nieuwe antibiotica die de meest resistente bacteriën en levensbedreigende infecties aanpakken".

Onder de 23 deelnemers aan het "AMR Action Fund" zijn grote farmaspelers als Bayer, Merck, Novartis en Pfizer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.