PVDA pleit in programma voor miljonairstaks en afschaffing btw op voeding

Eerlijke belastingen, koopkracht, een sociaal klimaatbeleid en de strijd tegen de graaicultuur. Dat zijn de vier prioritaire thema's van het verkiezingsprogramma dat PVDA voorstelde tijdens een congres in Brussel. De partij scherpte haar voorstel voor een miljonairstaks aan en pleit voor een afschaffing van de btw op voeding en basisproducten.

"De PVDA is een stille, maar sterke groeier. Steeds meer mensen snakken naar een miljonairstaks en een links alternatief", stak partijvoorzitter Raoul Hedebouw zondagmiddag in een overvol auditorium van The Egg in Brussel van wal.

"In de peilingen verdubbelen we onze score in Vlaanderen ten opzichte van 2019, en we zien dat steeds meer mensen een alternatief willen", vervolgde hij. "Meer dan 72 procent van de mensen wil een miljonairstaks, en en wij zijn de enige partij in Vlaanderen die deze eis naar voren schuift. Tegenover de liberale stilstand en het nationalistische blok van de haat, vertegenwoordigen wij het sociale alternatief dat groeit en hoop geeft."

"Democratische krachttoer"

Het verkiezingsprogramma telt 1.309 voorstellen, verdeeld over 66 hoofdstukken. Die zijn gebaseerd op de grote bevraging die PVDA de voorbije maanden hield bij meer dan 100.000 mensen. "Iets wat geen enkele andere partij ons nadoet", aldus Hedebouw, die het had over een "echte democratische krachttoer".

Hedebouw richtte zich ook tot de voorzitster van Vooruit: "Melissa Depraetere zegt dat ze tegen een miljonairstaks is en dat ze een coalitie wil met de N-VA. Hoe kan een linkse partij zoiets zeggen? Als we rechts en extreemrechts willen bestrijden, dan moeten we links versterken, niet de N-VA achterna lopen. Wij zijn vandaag in Vlaanderen de locomotief op links. En ik reik de hand aan Vooruit, zodat die partij weer van richting kan veranderen", sprak de PVDA-voorzitter.

Partijsecretaris en voormalig voorzitter Peter Mertens gaf toelichting bij het aangepaste voorstel van de PVDA voor een miljonairstaks. Het gaat om een taks voor de rijkste één procent: enkel vermogens vanaf 5 miljoen euro komen in aanmerking. Tot 10 miljoen euro stelt de partij een tarief van 2 procent voor op de netto vermogens, vanaf 10 miljoen euro wordt dat 3 procent. De taks kan 10,8 miljard euro opbrengen, maar rekening houdend met de inning, kapitaalvlucht, belastingontwijking- en fraude, houdt de partij het bij 8 miljard euro. 

Kamerfractieleidster Sofie Merckx brak een lans voor het afschaffen van de btw op voeding en basisproducten. Dat betekent een besparing van 488 euro per maand. De maatregel kost 2,4 miljard euro, gaf ze nog mee. Merckx wees er nog op dat de werknemers tijdens Vivaldi 3.000 euro koopkracht verloren hebben, onder meer door het laattijdig doorvoeren van de index, waar de brandstoffen uit gehaald zijn, en de loonwet van 1996 waardoor de lonen geblokkeerd zijn.

Haar collega in het Vlaams Parlement, Jos D'Haese, pleitte voor een kwaliteitsvol en gratis openbaar vervoer. Daarnaast moet er een sociaal klimaatbeleid komen in plaats van het huidige pestbeleid. Natalie Eggermont, lijsttrekster voor de Kamer in West-Vlaanderen, pleitte voor een renovatierecht, waarbij wie zijn woning renoveert een lening kan aangaan bij de bank, die terugbetaald wordt met de winst op de energiefactuur. In Duitsland werden zo 4 miljoen woningen gerenoveerd, merkte ze op.

Graaicultuur

PVDA wil ook af van de graaicultuur en pleit voor een herfederalisering. Gezondheid, mobiliteit, werk en klimaat moeten opnieuw federale bevoegdheden worden. Daardoor zijn er een derde van het huidige aantal ministers minder nodig. Kamerlid Nabil Boukili pleitte voor een halvering van de lonen van parlementsleden en minister. Door hun buitensporige vergoedingen zijn ze vandaag het contact met de realiteit volledig verloren, vond hij. 

De PVDA-voorzitter pleitte in zijn slotwoord voor een militair en economisch embargo tegen Israël. Hij hekelde daarbij de hypocriete houding van het Westen.

Raoul Hedebouw gaf tot slot ook het startschot voor een tournee doorheen het hele land. Op meer dan 150 plaatsen gaat de PVDA in maart en april haar programma voorstellen en verder in dialoog gaan met de mensen.

> Open VLD trekt met becijferd groeiplan naar kiezer

> N-VA: kritiek op Groeiplan Open VLD

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.