Prof. Annemans roept op om de controverse te stoppen

Nadat hij eerder op Twitter uitgehaald had naar de 'sociopaten' in het coronabeleid, roept Prof. Lieven Annemans (UGent) op om de controverse nu te stoppen. Hij excuseert zich ‘als hij mensen heeft gekwetst die hij niet heeft geviseerd’. Hij stelt voor om aan een positief project te werken dat de samenleving nu echt wel nodig heeft.
Dat verklaarde hij in De Standaard. Aanleiding voor het nieuwe opstootje - eerder deze week deed hij ook al in dezelfde zin van zich spreken - is deze tweet die hij de wereld instuurde: 
‘Zolang het beleid mee aan­gestuurd wordt door een handvol narcistische sociopaten die een coalitie vormen met een hebzuchtige elite, terwijl anderen uit lafheid en onwetendheid toekijken, is het moeilijk overeind te blijven’.

Zijn eerste uitlatingen tegen de vaccinatie van kinderen verplichtten de UGent bij monde van rector Rik Van de Walle ertoe om zich van hem te distantiëren. Dat deed ook de decaan van de Gentse faculteit Geneeskunde, Piet Hoebeke: "Het vaccineren van kinderen tegen covid-19 is veilig, mijn collega's in kindergeneeskunde zijn erg verontwaardigd." Wat Prof. Annemans noopte tot een precisering: hij blijft vanuit zijn expertise in de farmaco-epidemiologie achter zijn uitspraken staan over het vaccineren van kinderen. Tegelijk liet hij weten dat hij absoluut niet tegen vaccinatie is in het algemeen, en hij benadrukt dat vooral ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem erbij gebaat zijn

Prof. Johan Braeckman (bio-ethicus UGent) analyseerde in De Afspraak dat de uitspraken van Prof. Annemans maandag nog aanvaardbaar waren in de context van de academische vrijheid.

Maar de nieuwe tweet noemde de rector de uitlatingen van Lieven Annemans  ‘zowel beschamend als schandelijk’. De toon van de discussie verhardt dus.

Prof. Marc Van Ranst (KU Leuven) had zich al 'not amused' getoond en hem gemeld dat hij 'antivaxx'-propaganda verspreidde; Ook Ive Marx, professor socio-economie aan de UAntwerpen, beoordeelde de eerste uitlatingen van Prof. Annemans als 'heel straf omdat hij stellingen innam die niet bij zijn kernexpertise aansluiten'.

Nuance

Aanleiding voor Prof. Annemans om de toon van zijn boodschap te verzachten. De escalatie wijt hij in De Standaard voor een stuk aan het medium Twitter, "een moeilijk medium omdat je maar een beperkt aantal tekens hebt om te zeggen wat je bedoelt en dat dit vaak controverse oplevert, maar weinig debat."

Anderzijds blijft hij toch bij zijn standpunt dat in verantwoordelijke functies (in dit geval voor het coronabeleid) een oververtegenwoordiging van mensen zit dat een gebrek aan empathie vertoont, ruzie probeert te stoken om daar garen tracht bij te spinnen. Namen noemt hij niet.

Met zijn huidige stellingen trekt de Gentse professor de lijn door van oktober 2020 toen hij opstapte uit het voormalige adviescomité Celeval wegens de toen al te enge beleidsvisie die volgens hem leidde tot mentale schade bij de bevolking. Anderzijds kreeg het beleid achteraf net kritiek omdat het te lang wachtte met de aanpak van de startende tweede golf en zo verantwoordelijk was voor extra coronaslachtoffers. Gedraal waartoe Prof. Annemans volgens critici zou hebben bijgedragen.

Paradox

Paradoxaal genoeg veroorzaakten de standpunten van Prof. Annemans dus net de controverse die hij zelf wil vermijden. Een moeilijke spagaat, zoveel is zeker. 

Overigens gaat de academische discussie intussen onverminderd verder. In die mate dat nu een rist andere wetenschappers zich verenigd hebben achter een zogenaamd 'wintermanifest voor een duurzaam pandemiebeleid'. Bij de initiële ondertekenaars bekende namen uit diverse maatschappelijke geledingen. Voor de gezondheidszorg zijn dat onder meer Zeger Debyser (viroloog KU Leuven), Tyl Jonckheer (kinderarts), Stijn Geysenbergh (huisarts), Sébastien Vermeulen (huisarts), Réginald Moreels (chirurg), Lucie Blonde (huisarts), Luc Bonneux (arts-epidemioloog), Thomas Gevaert (patholoog anatoom), Dirk Lafaut (huisarts), Dirk De Wachter (psychiater), Catherine Politis (huisarts) en Alexander Baekelandt (huisarts). Alle ondertekenaars staan op de lijst in eigen naam.

De volledige lijst vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Christiaan VANDE WALLE

    16 januari 2022

    Spijtig genoeg reageren de ondertekenaars van het manifest niet op de uitlatingen van de heer Annemans aan het adres van de virologen dat ze narcistische sociopaten zijn ,gebrek aan empathie,meeheulen met heersende klasse...Gelukkig dat we de virologen hadden anders zaten we in het Annemans sukkelstraatje.

  • Marc HERMANS

    13 januari 2022

    Twitter is inderdaad een kanaal dat tot impulsieve reacties kan leiden. Tijdens een langdurig interview dat kennelijk lang op voorhand werd gepland een gelijkaardig taalgebruik hanteren, trekt m.i. toch wel zeer de oprechtheid in twijfel van de actuele poging tot herpositionering van de uitspraak van professor Annemans.
    https://www.youtube.com/watch?v=II_raAQy5cs