"Pas over 3 weken kunnen we inschatten of versoepelingen kunnen" (Vandenbroucke)

Voor minister Vandenbroucke (sp.a) moeten er op het Overlegcomité van vrijdag geen versoepelingen verwacht worden. "Binnen drie weken zal de Britse variant van het coronavirus overheersen in België en dan kunnen we inschatten hoe besmettelijk die variant is", zei hij gisteren in VTM Nieuws. Het zal moeilijk zijn om het strikte reisverbod ook tijdens de paasvakantie te handhaven wegens de Europese regels.

Volgens Vandenbroucke moeten we geen schrik hebben van de nieuwe coronavarianten als we ons aan de regels houden.

"We hebben een stevige dijk opgebouwd. Het probleem stelt zich als er gaten in die dijk komen", aldus de sp.a-minister, die daarmee naar mogelijke versoepelingen verwees. Over die versoepelingen kan er slechts een 'verstandige beslissing' genomen worden indien er meer duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de Britse variant. Dat is volgens hem pas mogelijk als de die variant binnen drie weken overheersend wordt.

Het Overlegcomité van vrijdag is voor Vandenbroucke belangrijk om de violen gelijk te stemmen tussen de verschillende regeringen. Belangrijke beslissingen zijn niet te verwachten, stelde hij. Het komt erop aan om keuzes te maken en te bepalen wat prioritair is. "We mogen niet vergeten dat de aanpak in België tot de minst strenge van Europa behoort. Het is precies omdat we de scholen open willen houden dat we op andere vlakken streng zijn", luidde het.

Reisverbod

Het strikte reisverbod zoals dat tijdens de krokusvakantie gold, is voor Vandenbroucke moeilijk houdbaar in de paasvakantie omwille van de Europese regelgeving over het vrij verkeer, "maar naar het buitenland reizen is onverstandig". De minister wil op het Overlegcomité duidelijk afspreken met de deelstaten over een strikte verplichting om zich te laten testen bij aankomst in België.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet gisteren weten dat voor hem het verbod op niet-essentiële reizen op het Overlegcomité van vrijdag 26 februari op de schop moet. "Een dergelijke beperking van zulk een fundamentele vrijheid kan niet verlengd worden zonder de absolute noodzaak aan te tonen en indien er geen andere maatregel kan worden genomen", aldus Bouchez. Partijgenoot en Eurocommissaris Didier Reynders had eerder ook al vragen gesteld over de proportionaliteit van de maatregel.

Terwijl Frank Vandenbroucke geen beloften wilde doen over versoepelingen voor de horeca, dringt de MR er op aan "om een doelstelling voor de horeca vast te leggen". Voor de Franstalige liberalen gaat het om een heropening "tegen de lente", met "strikte protocollen". Voor Bouchez kan er geen sprake zijn van een status quo tot de zomer.

Wat de vaccinatie betreft, begrijpt minister Vandenbroucke de frustratie. "We zijn gefrustreerd door de productieproblemen. We vaccineren tegen het ritme van de leveringen", aldus Vandenbroucke, die vaststelde dat een aantal bedrijven te veel beloofd hebben.

Maar langer wachten met een tweede dosis om meer mensen te kunnen vaccineren, is voor hem geen optie: "We volgen de bijsluiter en die van Pfizer zegt dat na 21 dagen een tweede dosis moet worden gegeven. Het moet veilig, anders heeft het geen zin".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.