Meeste geneesmiddelen en medische hulpmiddelen van België aangekomen in Oekraïne (Kitir)

De meeste geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die ons land naar Oekraïne stuurt, zijn ondertussen aangekomen in het land. Dat bleek tijdens het bezoek van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) aan een opslagplaats voor de medisch materiaal in het Poolse Pabianice.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde vorige week aan dat België voor 3,4 miljoen euro aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen naar Oekraïne stuurt. Het gaat om zowat 130.000 flacons anesthetica, 1,28 miljoen ampullen verdovende middelen en 167.000 ampullen spierverslappende middelen, maar ook 428.000 paar chirurgische handschoenen, 595.000 stuks luchtwegondersteunend materiaal en 10 miljoen spuiten en naalden. De levering gebeurt onder coördinatie van het Emergency Response Coordination Centre van de Europese Commissie.

De middelen werden samen met goederen uit tal van landen geleverd in de opslagplaats van Pabianice, die eigendom is van het medisch logistiek bedrijf NEUCA. Dat stelt zijn ruimtes ook beschikbaar voor het Poolse agentschap voor strategische reserves (RARS) dat de hulpmiddelen levert in depots van de Oekraïense overheid, vanwaar ze verder verdeeld worden. Het transport gebeurt met vrachtwagens of met de trein.

Hoeveel en welke Belgische medische middelen er al in Oekraïne zijn konden de verantwoordelijken van RARS woensdag niet zeggen. "Er worden continu goederen geleverd en weggebracht", klonk het. België stuurt in totaal vijftien trucks aan materiaal, tien daarvan zijn al via de loods naar Oekraïne gegaan. Vandaag staan er in het depot nog acht paletten met Belgische hulpmiddelen, in de komende dagen komen nog vijf trucks aan die meteen weer verdeeld worden richting Oekraïne. 

Minister Kitir bezocht dinsdag ook een voormalig winkelcentrum in de buurt van de Pools-Oekraïense grens, waar vluchtelingen opgevangen worden tot zij verder kunnen reizen naar hun bestemming. Er worden ook hulpgoederen verzameld, zoals de goederen die particulieren naar de grens brengen, en naar Oekraïne gevoerd.

> Internationale gemeenschap wijst aanval op kinderziekenhuis af

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.