Warme thee drinken, zou glaucoom kunnen voorkomen

De studie NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) hergebruikt gegevens uit 2005 en 2006 over het al dan niet gebruik van cafeïnehoudende koffie, ijsthee of warme thee en koolzuurhoudende dranken gedurende 12 maanden.

Bij in totaal 1.678 voornamelijk blanke personen bedroeg de prevalentie van glaucoom 5,1%. De onderzoekers vonden geen enkel statistisch significant verband tussen de consumptie van koffie, cafeïnevrije koffie, ijsthee of koolzuur­houdende dranken en risico op glaucoom. Eén kopje warme thee per dag doet echter de prevalentie van glaucoom met 74% dalen ten opzichte van personen die geen warme thee dronken.

Dit is een extra positief effect van consumptie van warme thee naast de daling van het risico op cardiovasculaire aandoeningen, kanker en diabetes.

Omdat het gaat om een observatiestudie en omdat de gegevens de theesoort en de infusietijd niet vermelden, is het niet mogelijk om een oorzakelijk verband te bevestigen. De theesoort en de infusietijd kunnen uiteraard een invloed hebben op de antioxiderende werking van de bereide thee. Er zouden dus andere, prospectieve studies op een grotere steekproef moeten worden uitgevoerd om deze hypothese te bevestigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.