VUB en Jules Bordet Instituut werken aan innovatieve kankerbehandeling

De Vrije Universiteit Brussel en het Jules Bordet Instituut werken samen aan een nieuwe kankerbehandeling, waarbij de kankercellen rechtstreeks met geïnjecteerde, radioactieve deeltjes worden behandeld. De samenwerking gebeurt binnen het "Brussels RadioTheranostics Platform" (BRTP), dat recent werd opgericht en grensverleggend werk wil verrichtingen binnen de moleculaire kankerbehandeling.

De nieuwe kankerbehandeling maakt gebruik van een gepersonaliseerde bestraling waarbij kankercellen bij de patiënt gedetecteerd worden met moleculaire beeldvorming. Dit gebeurt met een PET/CT-scan van het Jules Bordet Instituut, waarbij een licht radioactieve stof in de bloedbaan van een patiënt gespoten wordt en zo de ziekte of aanwezigheid van een doelwit opgespoord wordt. Na het lokaliseren van de kwaadaardige cellen wordt er een radioactieve straling op deze cellen gericht, zonder het omliggende gezonde weefsel aan te tasten. De veelbelovende behandeling maakt deel uit van het Vector Development Unit, onder leiding van VUB-prof Nick Devoogdt. Dit laboratorium staat in voor de ontwikkeling en productie van vectoren die tumordodende radioactieve straling kunnen transporteren naar kwaadaardige cellen.

De samenwerking tussen de VUB en het Jules Bordet Instituut is een onderdeel van het Brussels RadioTheranostics Platform, een netwerk van wetenschappers en clinici van het Jules Bordet Instituut, UZ Brussel en ULB Erasmus. Samen willen de instellingen de voorhoede vormen in moleculaire beeldvorming en behandeling met gerichte radionucleïden.

 

Lees ook:

Jules Bordet Instituut en VUB lanceren platform voor radiotheranostiek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.