Onderzoekers KU Leuven vinden manier om kankers therapiegevoeliger te maken

Onderzoekers van het Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker van de KU Leuven hebben een manier ontdekt om bepaalde therapieresistente kankers terug gevoelig te maken voor behandeling. Het mechanisme werd voorlopig enkel geïdentificeerd bij huidkankers, maar het treedt mogelijk ook op bij vele andere kankertypes. De nieuwe behandeling dient nog uitgetest te worden op mensen, waarvoor overigens ook nog de nodige financiering moet gevonden worden.

De behandeling van kanker is de afgelopen jaren verschoven van de klassieke chemotherapie naar een meer doelgerichte strategie met geneesmiddelen die zich specifiek richten op eiwitten die aan kankercellen het signaal geven om te delen. Een van de beperkingen bij deze doelwittherapie is het gemak waarmee kankercellen deze therapie kunnen omzeilen. Ondanks een initieel goede respons zullen de meeste kankerpatiënten op die manier uiteindelijk toch hervallen. 

De Leuvense onderzoekers ontdekten in het kader van onderzoek naar melanomen het mechanisme dat kankers hierbij gebruiken. "Nu blijkt dat daar een mechanisme schuilt dat de aanmaak van specifieke vetzuren regelt die de cellen minder gevoelig maken voor stress veroorzaakt door de doelwittherapie. Als we de productie van de vetzuren stilleggen, zullen de kankercellen opnieuw gevoeliger worden voor therapie", aldus de onderzoekers Ali Talebi en Jonas Dehairs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.