NASH: werking van chlorella op insulineresistentie en inflammatoire biomarkers

Het is bekend dat chlorella (Chlorella vulgaris) dyslipidemie en hypertensie vermindert. Het zou ook ontstekingsremmende effecten hebben en de insulineresistentie verbeteren. Maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan.

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is een leverstoornis die deel uitmaakt van het metaboolsyndroom, en nauw verbonden is met insulineresistentie en ontstekingen.

In een nieuwe interventiestudie zijn de effecten bestudeerd van chlorella als voedingssupplement op de glycemische homeostase, insulineresistentie en ontstekingen bij patiënten met een NASH.

Er werden 70 patiënten opgenomen en verdeeld in twee groepen: de eerste groep nam gedurende 8 weken een supplement van 300mg chlorella 4 keer per dag en de tweede groep kreeg een placebo. Voor het begin van de studie en op het eind van de 8 weken werden verschillende parameters gemeten: antropometrische metingen, leverenzymen, nuchtere glykemie, insuline, hsCRP (high sensitive C-reactive protein), tumor-necrosefactor alfa (TNF-a) alsook de HOMA-IR-score, een evaluatie van de insulineresistentie.

De resultaten van de antropometrische metingen namen in de twee groepen significant af, maar meer in de groep die chlorella kreeg.

De concentraties van leverenzymen in het serum, de nuchtere glykemie en de hsCRP verminderden ook significant in de groep die met chlorella werd behandeld.

De concentratie van insuline in het serum en de HOMA-IR-score namen significant toe, maar alleen in de groep die chlorella kreeg.

Er was een matige verbetering van de bloedglucoseparameters en de TNF-a in de behandelde groep, zelfs na statistische correcties.

Voor de andere parameters was er op het eind van de studie geen significant verschil tussen de twee groepen.

Conclusie: chlorella als voedingssupplement kan worden gezien als een aanvullende behandeling om gewicht te verliezen, de glykemie te verbeteren en de hsCRP te verlagen, en ook om de leverfunctie te verbeteren bij patiënten met een niet-alcoholische steatohepatitis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.