Pruimen eten tijdens de menopauze is aanbevolen – en wel hierom...

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition herinnert ons eraan dat pro-inflammatoire cytokinen betrokken zijn bij de pathofysiologie van botverlies in de postmenopauzale periode.

Klinische studies tonen aan dat pruimen een preventief effect hebben op het verlies van botdichtheid. Het mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit fenomeen bleef tot op vandaag echter onopgehelderd.

Het doel van deze studie was om de effecten van pruimensuppletie op immuun-, ontstekings- en oxidatieve stressmarkers te onderzoeken. Deze factoren zijn parameters die verband houden met osteoporose.

Aan het 12 maanden durende, monocentrische, gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek met parallelgroep namen 235 postmenopauzale vrouwen van 55 tot 75 jaar deel. Van deze vrouwen voltooiden er 183 het onderzoek en de follow-upperiode. Ze werden verdeeld in 3 groepen: de controlegroep zonder pruimensuppletie, de tweede groep met een suppletie van 50g pruimen per dag en de derde groep met een suppletie van 100g pruimen per dag. Bij inclusie en na 12 maanden behandeling/observatie werden bloedmonsters genomen om de concentraties te meten van verschillende plasmaparameters voor ontsteking, waaronder CRPus (C-reactief ultragevoelig eiwit), totale antioxidantcapaciteit (TAC), niveaus van de cytokinen-interleukine (IL)-1β, IL-6 en IL-8, monocyt-proteïne-1 en de tumormarker TNF-α , evenals de lipopolysachariden. De percentages en activering van circulerende PBMC'S (Peripheral Blood Mononuclear Cells) werden geregistreerd als secundaire doelstelling.

De conclusie van het gepubliceerde onderzoek luidde: suppletie met 50 tot 100g pruimen gedurende 12 maanden verminderde de afscheiding van pro-inflammatoire cytokinen van PBMC's en onderdrukte de circulerende concentraties van monocyten bij postmenopauzale vrouwen.

De onderzoekers toonden aan dat de interessante hoeveelheden fenolzuur, flavonoïden, carotenoïden, vitamine K en vezels verantwoordelijk zijn voor deze antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en voor het behoud van de botdichtheid.

  • Janavi J. Damani, Ester S. Oh, Mary Jane De Souza. Prune Consumption Attenuates Proinflammatory Cytokine Secretion and Alters Monocyte Activation in Postmenopausal Women: Secondary Outcome Analysis of a 12-Mo Randomized Controlled Trial: The Prune Study. The Journal of Nutrition, DOI https://doi.org/10.1016 /j.tjnut.2023.11.014

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.