Huisarts aan het woord: dr. Anne-Françoise Meulemans (Centre Médical, Louvain-la-Neuve)

We begeven ons naar Hamme-Mille, een vredig dorpje op de taalgrens van de twee Brabanten, voor een ontmoeting met dr. Anne-Françoise Meulemans in haar psychotherapiepraktijk. Maar ook haar werk als huisarts in het Centre Médical van Louvain-la-Neuve zal aan bod komen, een praktijk waar ze haar ervaring in de tropische geneeskunde, psychotherapie, functionele sekstherapie, kruidengeneeskunde en homeopathie ten dienste stelt van de mensen van Louvain-la-Neuve. Haar status als arts en therapeut heeft haar verder ook bewust gemaakt van de problematiek van het lijden van zorgverleners en leraren. Dat heeft haar ertoe gebracht om lezingen en workshops te houden over permanente educatie en welzijn in deze twee beroepswerelden. Samenvatting van een bewogen en op vele vlakken verrijkend gesprek.

Huisartsgeneeskunde is haar credo, maar psychotherapie is haar drijfveer sinds ze de specialisatie psychiatrie opgaf omdat de ziekenhuisstructuren niet bij haar temperament pasten. De huisartsenpraktijk is in haar ogen ook de enige plek waar je mensen kunt ontmoeten die niet naar de psychiatrie gaan, of ze nu last hebben van stress, angst, slapeloosheid, borderline of psychische problemen. Het is ook de plek waar we patiënten kunnen ‘oppikken’ voordat hun pathologie zich volledig ontwikkeld heeft. Eerst had ze haar huisartsenpraktijk in Hamme-Mille, maar ze leed er onder het gebrek aan aandacht voor de huisartsgeneeskunde, een beroep dat volgens haar slecht wordt behandeld. Ze week uit naar Louvain-la-Neuve en ging aan de slag in een groepspraktijk. Daarna richtte ze CentrEmergences op, dat voorschrijvers en patiënten een grote transparantie wil bieden over het profiel van psychologen en psychotherapeutische zorgtrajecten, en een comfortabele plek wil zijn voor zowel de patiënten als de therapeuten.De groepspraktijk in Louvain-la-Neuve deed haar veel goed. Dankzij de praktijk was er een kader en kon ze na haar werk terugkeren naar huis. Werken in de universiteitsstad ervaart ze ook als heel stimulerend door de aanwezigheid van de studenten.

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.