Franse studie ziet verband tussen kant en klare schotels en kanker

Een donderdag in het vakblad British Medical Journal gepubliceerde Franse studie legt een verband tussen industrieel bereide schotels en een risico op kanker.

In het kader van de studie NutriNet-Santé vulden tussen 2009 en 2017 105.000 mensen met een leeftijd van gemiddeld 43 jaar een vragenlijst op het internet in.

De onderzoekers interesseerden zich voor "ultra getransformeerd" voedsel dat volgens hen grotere hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, suikers en zouten bevat, naast minder vezels en vitaminen. 

De conclusie was dat het risico op kanker bij het eten van "ultra getransformeerd" voedsel met 6 tot 18 procent stijgt en het risico op borstkanker met 2 tot 22 procent.

De British Medical Journal beklemtoont dat het nog maar een eerste observatie is en dat andere factoren een rol kunnen spelen zoals roken en minder fysieke activiteiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.