Diabetes: therapietrouw op voorschrift

Sinds 1 mei kunnen artsen een specifieke educatie in therapietrouw bij bepaalde diabetespatiënten voorschrijven. Deze nieuwe dienst wordt aangeboden in de apotheek en staat volledig los van de aflevering van medicatie. Volgens de voorwaarden van het akkoord komen ongeveer 130.000 diabetespatiënten in aanmerking voor dit aanbod.

Voortraject diabetes: multidisciplinaire samenwerking

Het voortraject moedigt multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn en empowerment van de patiënt aan via educatie en tips voor lichaamsbeweging. De bedoeling is om de patiënt actiever bij zijn behandeling te betrekken. Sinds 1 mei kunnen andere zorgverleners worden opgenomen in het voortraject (zie kader).

 Voortraject diabetes: voor welke patiënten?

Diabetespatiënten type 2 die nog geen speciale medische zorgen nodig hebben, kunnen door hun huisarts worden opgevolgd in het kader van het voortraject diabetes type 2. Als de patiënten 15 tot (en met) 69 jaar zijn en een verhoogd cardiovasculair risico vertonen (BMI > 30 en/of arteriële hypertensie), kunnen ze gebruikmaken van (max.) 4 terugbetaalde educatieprestaties per jaar.

In totaal komen 130.000 patiënten in aanmerking voor deze betere omkadering, gericht op een betere therapietrouw, zo schat Lieven Zwaenepoel, vicevoorzitter APB.

 De huisarts kan met zijn patiënt kiezen uit vijf verschillende educatieprestaties, waaronder educatie rond therapietrouw ‘afgeleverd’ door de apotheker. Deze patiënten hebben recht op maximaal vier terugbetaalde educatieprestaties per kalenderjaar. Het ereloon voor een individueel begeleidingsgesprek bedraagt 21,97 euro.

Begeleidingsgesprek GGG

Diabetes vereist een levenslange behandeling en therapietrouw op drie vlakken:

  • naleving van de farmacologische behandeling,
  • naleving van de regels op het vlak van voeding en levensstijl, en
  • naleving van de glykemiecontrole.

Dat vergt dus heel wat inspanningen. De beloning hiervoor op lange termijn is het uitblijven van eventuele complicaties. Er bestaan verschillende farmacologische klassen, tal van specialiteiten, generische middelen en ook uiteenlopende doses, bijwerkingen en contra-indicaties, angsten en bezorgdheden. Dat bemoeilijkt soms de therapietrouw. We herinneren u eraan dat één op twee chronisch zieke patiënten de behandeling slecht volgt. Educatie in therapietrouw bestaat uit een individueel begeleidingsgesprek over goed geneesmiddelengebruik (GGG). We bespreken met de patiënt de problemen waarmee hij wordt geconfronteerd tijdens zijn behandeling en trachten oplossingen te zoeken. Er zal een behandeling op maat worden aangeboden.

Om de apotheker te ondersteunen bij deze nieuwe taak biedt het CDSP van de APB een zeer volledig materiaalpakket aan: protocol, geheugensteuntje, beeldmateriaal, verslag, overzichtstabel van de behandeling van diabetespatiënten en educatief materiaal voor patiënten (brochures) en voor artsen (model informatiebrief, informatiefiche, feedbackbrief). Al deze documenten kunnen worden gedownload op de website MyAPB.

 De arts informeren

Het begeleidingsgesprek (GGG) vindt plaats op voorschrift van de huisarts, volgens een specifiek protocol. Het moet worden gevolgd door feedback aan de voorschrijvende arts. “Dit verplichte bezoek aan de huisarts om in aanmerking te komen voor dit soort dienstverlening is zeker een rem op de snelle ontwikkeling van dit project”, legt Lieven Zwaenepoel uit, “maar we doen ons best om het op de lange termijn uit te bouwen. En dat gaat via informatieverstrekking via de post, LOK’s en overleg met de artsensyndicaten. Wij informeren ook de patiëntenverenigingen om deze nieuwe service bekend te maken bij de patiënten en ervoor te zorgen dat ze er met hun arts over praten”. n

Meer informatie:
via uw beroepsvereniging of www.apb.be 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.