Corticoïden bij zwangere vrouwen

In het kader van de richtlijnen inzake het gebruik van corticoïden bij zwangere vrouwen gepubliceerd door het Europees forum van dermatologie (European Dermatology Forum, EDF), werd een opiniepeiling gedaan bij 250 diensthoofden dermatologie in Europa. Hieruit is gebleken dat 30% van de specialisten te maken heeft gehad met dermocorticoïden bij zwangere vrouwen en dat 91% van hen hier terughoudend over is. 

De beschikbare gegevens tonen geen enkel oorzakelijk verband aan tussen de blootstelling van zwangere vrouwen aan dermocorticoïden (ongeacht de sterkte) en de manier van bevalling, aangeboren afwijkingen, vroegtijdige bevalling, doodgeboorte en een lage apgarscore.

Het gebruik van dermocorticoïden met een sterke tot zeer sterke werking bij zwangere vrouwen, vooral toegediend in herhaalde hoge dosissen tijdens de zwangerschap, werd echter geassocieerd met een te laag geboortegewicht. Het is aanbevolen om de voorkeur te geven aan dermocorticoïden met een lage tot matige werking boven krachtige dermocorticoïden. Het gebruik van dermocorticoïden zou het risico op ongewenste effecten verhogen ter hoogte van de zones met een hoge absorptie zoals de oogleden, de geslachtsorganen en de plooien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.