Belgische primeur: UZ Gent plant eerste knieprothese met behulp van robot in

In het UZ Gent is deze week een totale knieprothese ingeplant met behulp van een robot, een primeur voor België. Dat meldt het ziekenhuis donderdag zelf in een mededeling. De technologie maakt het mogelijk om preciezer dan ooit te werken, aldus de wetenschappers.

De robot wordt door de chirurg met de hand aangestuurd en maakt een zeer precieze ingreep mogelijk. Dankzij de semi-actieve technologie neemt de chirurg enkel het bot weg dat noodzakelijk is. Daarnaast geeft de robot tijdens de operatie extra informatie over de vorm en stabiliteit van de knie, wat voor de chirurg de plaatsing van de prothese vereenvoudigt.

"Wanneer een prothese niet perfect geplaatst of onvoldoende stabiel is, leidt dat vaak tot een nieuwe operatie. Dat is nadelig voor de patiënt en een grotere kost voor de maatschappij. De robot die we deze week voor de eerste keer testten in het UZ Gent, zal deze situaties herleiden tot een minimum", aldus prof. dr. Jan Victor, die samen met dr. Nele Arnout de procedure uitvoerde.

De eerste generatie robots dateert al van het begin van deze eeuw, maar voldeed niet aan de verwachtingen omwille van de hoge kostprijs, de grootte, de technische beperkingen en de lange duur van de operaties. Het ziekenhuis hoopt nu de plaatsing van knieprotheses met de huidige robot verder te perfectioneren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • René VERDONK

    02 maart 2018

    Een academisch centrum hoeft academisch en correct wetenschappelijke informatie door te geven en te delen
    Dit is een anecdotische primeur , niets wetenschappelijk aan.
    Een reclame stunt van de industrie die deze academicus misbruikt voor eigen glorie .
    Wat zou de orde der artsen hiervan denken ?
    In de periferie zyn dergelijke ingrepen overigens al doorgegaan .
    Ook,geen melding daarvan !
    Een reclame stunt dan maar gewoon
    R verdonk voormalig diensthoofd