Maatregel voor terugbetaling psycholoog goedgekeurd door Verzekeringscomité

Ondanks enkele onthoudingen van onder meer het Socialistisch Ziekenfonds (SocMut) is de maatregel voor de terugbetaling van psychologische zorg in de eerste lijn maandag goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv. Volgens SocMut organiseert minister van Volksgezondheid Maggie De Block door het gesloten budget een "loopkoers op de eerstelijnspsychologie".

Mensen tussen de 18 en 64 jaar die kampen met psychische problemen zoals angststoornissen, depressie, alcoholverslaving, zullen vanaf begin volgend jaar minder moeten betalen als ze naar de psycholoog gaan. Ze hebben hiervoor wel een voorschrift nodig van de huisarts of psychiater. De terugbetaling geldt voor vier sessies en kan eventueel nog verlengd worden met vier extra sessies. Daarna betaalt de patië nt de volle pot.

In mei kreeg het voorstel van minister De Block al groen licht van het kernkabinet en maandag werd het goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv. Er waren wel enkele onthoudingen, van onder meer het Socialistisch Ziekenfonds. Die hebben geen invloed op het resultaat, maar geven wel "een sterk signaal", klinkt het bij SocMut.

Het ziekenfonds uitte al vaker kritiek op het voorstel. Zo hekelde het al de strikte voorwaarden en de leeftijdsgrens van de patiënten die in aanmerking komen. Verder zou het budget van 22,5 miljoen "te krap en letterlijk gesloten" zijn. "Een gesloten budget betekent concreet dat wanneer het geld op is, de zorg en de terugbetaling meteen stopt", aldus SocMut. "Wat er dan gebeurt, blijft vaag. De patiënt mag dan wellicht 'later' terugkomen wanneer er opnieuw geld is of krijgt een plaats op een wachtlijst." Volgens algemeen secretaris Paul Callewaert organiseert De Block een loopkoers op de eerstelijnspsychologie. "Wat als het veel te kleine budget op is? Moeten patiënten dan maar even hun mentale problemen in de koelkast zetten?"

De Block liet eerder al weten in een eerste fase de terugbetaling uit te werken voor volwassenen met een "common mental disorder". De volgende stap is om extra middelen te vinden om de terugbetaling uit te breiden naar ouderen, kinderen en jongeren.

Met de goedkeuring van het Verzekeringscomité is alvast een belangrijke stap gezet, klinkt het op het kabinet van de minister. Ergens begin volgend jaar - in februari of maart - zou de regelgeving in werking treden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.