Dokter die vrouwen met eigen sperma bevrucht zou hebben, moet niet naar rechtbank

De gynaecoloog uit Torhout die midden jaren 80 met zijn eigen sperma kunstmatige inseminaties zou hebben uitgevoerd bij vrouwen, moet zich niet voor de rechtbank verantwoorden. De zaak tegen Geert V. (70) is verjaard, meldt VTMNIEUWS.

Opvallend: volgens het parket ontkent de gynaecoloog alle feiten, terwijl hij midden vorig jaar nog liet verstaan "dat hij alleen maar mensen wou helpen." Bij de vzw Donorkinderen betreuren ze de beslissing, maar leggen ze zich er niet zomaar bij neer.

Volgens het parket werd er de voorbije maanden één officiële klacht ingediend tegen de arts - door het donorkind dat de bal aan het rollen bracht. Bij het AZ Delta werd wel een meldpunt opgericht waar zo'n vijftien ongeruste mensen zich meldden, maar niemand van hen diende klacht in. 

Nu het dossier geseponeerd is, krijgt de zaak geen gevolg. Het onderzoek is dan ook afgerond. Volgens het parket ontkende Geert V. alle aantijgingen. Omdat hij nog steeds praktiserend arts is - hoewel hij al enige tijd met pensioen was - moest V. wel voor de Orde  verschijnen. Een uitspraak gebeurde daar nog niet. Ondertussen weigert zowel de gynaecoloog zelf als zijn advocaat alle commentaar op de beslissing van het parket.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Comhaire

    16 januari 2023

    Aangezien wettelijk is vastgelegd dat de inseminatie moet gebeuren met sperma van een anonieme donor, zou het in strijd zijn met de deontologie moest de bedoelde gynaecoloog informatie verstrekken over de donor, zelf als hij zelf donor zou geweest zijn. Ook de orde zal zich aan de wet moeten houden en deze redenering moeten volgen. Dus: vrijspraak. Naar de activiteiten van de vzw "donorkinderen" zou eens nauwkeurig moeten worden gekeken van uit het juridisch standpunt en van uit de wet op de privacy.