Oud ontstekingsremmend medicijn tegen jicht werkt bij behandeling van COVID-19

Een oud ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, colchicine, werkt goed bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit een studie van het Canadese Institut de Cardiologie de Montréal (ICM). Volgens het instituut zou dat het eerste orale medicijn zijn dat patiënten kan behandelen voor ze in het ziekenhuis belanden.

De studie werd uitgevoerd bij 4.488 patiënten. Daaruit blijkt volgens het ICM dat colchicine het risico op overlijden of ziekenhuisopname bij patiënten met COVID-19 met 21 procent verminderde in vergelijking met het placebo.

"Bij de patiënten met een diagnose van COVID-19 resulteerde colchicine in een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames met 25 procent, de behandeling met kunstmatige beademing met 50 procent en sterfgevallen met 44 procent", meldt het ICM zaterdag op zijn website.

"We zijn verheugd om 's werelds eerste orale medicijn aan te bieden waarvan het gebruik een aanzienlijke impact kan hebben op de volksgezondheid en mogelijk complicaties van COVID-19 bij miljoenen patiënten voorkomt", zegt dr. Jean-Claude Tardif, directeur van het ICM Research Center.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.