Verbod op conversiepraktijken op komst

De federale regering werkt aan een verbod op conversiepraktijken. Dat zijn bijvoorbeeld rituele reinigingen of zelfs folteringen met de bedoeling iemands seksuele oriëntatie te veranderen of te onderdrukken. Het wetsontwerp moet binnenkort groen licht krijgt van de voltallige regering, meldt staatssecretaris voor Genderlijkheid Sarah Schlitz (Groen).

Recent onderzoek toont volgens de staatssecretaris aan dat conversiepraktijken nog steeds plaatsvinden in ten minste 68 landen over de hele wereld, waaronder België. Ze hebben als doel de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQI+-personen te veranderen, te onderdrukken of te elimineren.

Ze gaan van psychotherapie en elektroshocktherapie tot mishandeling en zelfs corrigerende verkrachting. Ze kunnen plaatsvinden in een religieuze, medische, sektarische, familiale of pseudo-professionele omgeving en verschrikkelijke gevolgen hebben voor de mensen op wie zij worden toegepast.

Onder het huidige recht is de bewijslast om iemand voor deze praktijken te vervolgen, vaak te zwaar, legt Schlitz uit. Daarom voert de wettekst een afzonderlijke strafbaarstelling in voor het uitvoeren en aanbieden van conversiepraktijken, het aanzetten tot conversiepraktijken en het adverteren voor conversiepraktijken. Het is verboden te proberen echte of vermeende seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen, uit te schakelen of te onderdrukken en mensen hun geboortegeslacht te doen aanvaarden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.