Duitsland wil vaccin van AstraZeneca niet aan 65-plussers toedienen

De Duitse regering wil bij de toediening van het anti-COVID-vaccin van AstraZeneca geen prioriteit geven aan de mensen ouder dan 65, zo heeft de Duitse minister van Gezondheid zaterdag gezegd. De experts in Duitsland twijfelen aan de effectiviteit van het vaccin in deze leeftijdscategorie.

"We zullen de vaccinatievolgorde moeten herzien wegens de leeftijdsbeperkingen van het vaccin AstraZeneca", zei Jens Spahn in een gesprek met zorgverstrekkers.

De Duitse vaccinautoriteit herhaalde vrijdag haar aanbeveling het vaccin van AstraZeneca niet toe te dienen aan mensen van 65 jaar en ouder. De deskundigen menen dat er "onvoldoende gegevens voorhanden zijn om zich over de effectiviteit" van het vaccin bij oudere mensen uit te spreken. Daarmee gingen ze in tegen het Europese Geneesmiddelenagentschap, dat het vaccin voor de Europese Unie goedkeurde voor alle mensen ouder dan 18.

Minister Spahn zei dat hij de beslissing van de Duitse experts wou toepassen. Het vaccin van het Britse laboratorium kan eerst aan jongere mensen toegediend worden, onder meer aan het personeel van de zorgsector, voegde de minister eraan toe.

De officiële toelating van de Duitse autoriteiten wordt ten laatste begin volgende week bekendgemaakt.

Volgens het Robert Koch-instituut had vrijdag 2,2 procent van de Duitse bevolking minstens één dosis van een anti-COVID-vaccin gekregen.

Lees ook:

Geneesmiddelenagentschap van Italië raadt vaccin AstraZeneca af voor 55-plussers

>Volgende week eerste levering AstraZeneca - taskforce houdt vast aan september

Europese vergunning voor coronavaccin AstraZeneca, ook voor 65-plussers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.