Kort ziekteverzuim fors afgenomen sinds lockdown (Acerta)

Het korte ziekteverzuim in België - een afwezigheid voor één maand of minder - is na de lockdown van dit voorjaar met gemiddeld 16 procent gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Acerta, gebaseerd op de gegevens van bijna 30.000 bedrijven. Het hr-dienstenbedrijf ziet als grootste oorzaak het succes van thuiswerk. "De Belg neemt minder vaak ziekteverlof, omdat hij in een thuiskantoor meer zelf zijn werkuren comfortabel kan indelen en minder stress ondervindt om de verplaatsing naar kantoor te maken", luidt het.

In maart en begin april lag het kort ziekteverzuim nog merkelijk hoger. Vanaf mei lag het echter gemiddeld 16 procent lager dan vorig jaar. Het verschil met 2019 was het grootst in mei zelf, met een recorddaling van 40 procent. Amper 1,4 procent van de werkdagen ging toen verloren aan kortstondig ziekteverzuim.

De tijdelijke werkloosheid was volgens Acerta geen factor. Het hr-dienstenbedrijf filterde de tijdelijk werklozen uit de cijfers. "We zien dat, ook als we de dagen kortverzuim verhouden tot het aantal werkdagen met uitsluiting van de dagen tijdelijke werkloosheid, het aandeel kortstondig ziekteverzuim in dit coronajaar nog altijd lager uitkomt dan in 2019", zegt Miet Vanhegen, domeinverantwoordelijke bij het kenniscentrum van Acerta Consult. "Dat doet ons besluiten dat de tijdelijke werkloosheid alleen de daling in kortstondig ziekteverzuim niet verklaart."

Uit een online bevraging van Acerta, KU Leuven en HR Square bij 575 werkgevers blijkt dat telewerk de helft populairder is geworden dan vóór corona. Vier op tien werknemers mag nu van thuis (blijven) werken, terwijl dat vóór corona 27,4 procent was.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.