Jongerenlijn Awel: "Concludeer niet dat de jeugd bedrukt en ongelukkig is"

De jongerenlijn Awel blijft stijgen in populariteit. De gratis en anonieme luisterlijn voor kinderen en jongeren heeft vorig jaar meer oproepen ontvangen dan in 2021. Tegenover 421.720 oproepen in 2021 ontving Awel er in 2022 519.328 op de chat, telefoon en e-mail samen.

De stijgende trend zet zich daarmee jaar na jaar voort. "Concludeer niet dat de jeugd bedrukt en ongelukkig is", aldus Awel. "Dat kinderen en jongeren hulp en informatie zoeken, is ook een positief signaal en heeft mogelijk onder meer te maken met de stijgende aandacht van onze maatschappij voor mentale gezondheid."

Vooral de chat was in 2022 verantwoordelijk voor de stijging in het aantal oproepen, hoewel ook nog steeds veel jongeren bellen (40 procent van aantal contacten) en mailen (25 procent). De wachttijden op de chat zijn vaak lang, maar effectief meer verschillende kinderen en jongeren probeerden ook Awel te bereiken in 2022: het aantal unieke chatbezoekers steeg van 88.085 naar 137.029 op een jaar tijd.

Scheld-giechelcontacten

De vele oproepen leidden tot 22.165 contacten in 2022, of zo'n 70 contacten per dag. Daarbij rekent Awel ook de zogenaamde 'scheld-giechelcontacten': kinderen en jongeren die voor de lol bellen, chatten of mailen. Zulke gesprekjes neemt de luisterlijn namelijk ook tot op zekere hoogte ernstig.

In de gesprekken komen elk jaar min of meer dezelfde 'hot topics' terug, met eenzelfde top 5 in 2022 als het jaar voordien: 1) relatie tot ouders, 2) niet goed in je vel zitten/somberheid, 3) vriendschap, 4) angst en spanning, 5) relatie tot medeleerlingen. 

Awel draait volledig op vrijwilligers. In Vlaanderen beantwoorden vandaag al bijna 400 mensen in alle anonimiteit vragen, maar er zijn nog meer luisterende oren nodig. Awel gaat daarom voor het eerst niet één, maar twee keer per jaar naar vrijwilligers voor al haar contactkanalen op zoek.

Nog tot medio februari kunnen geïnteresseerden zich via awel.be/vrijwilliger opgeven voor de eerstvolgende opleiding, die gratis is en geen voorkennis vereist.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 januari 2023

    En in geval van nood hebben zij nog altijd “ lachgas “!