Innovatie in artsenpensioenen

Verzekeraar Vivium, een dochteronderneming van de P&V Groep, lanceert via VAPZ-RIZIV een belangrijke innovatie op het vlak van pensioenen voor medische beroepen.

Met een intrede in tak 23 versterkt Vivium niet alleen zijn aanbod in de tweede pensioenpijler, maar brengt het ook een primeur in het Belgische verzekeringslandschap.

De uitdaging? De zekerheid van het gewaarborgde rendement van tak 21 combineren met de aantrekkelijkheid van een rendement op basis van beleggingsfondsen met tak 23. Concreet kan een deel van de premies, bepaald door de verzekeraar, geïnvesteerd worden in tak 23, wat de deur opent naar potentieel hogere rendementen voor de medische beroepen. Dat is een gedurfde zet in een context waar de wetgeving een minimumgarantie voorziet voor VAPZ- en RIZIV-contracten, die ervoor zorgen dat spaarpremies bij pensionering tegen een gegarandeerd tarief van 0% worden terugbetaald.

Vivium gaat verder door klanten te vragen om een mandaat om premies toe te wijzen tussen de takken 21 en 23. Naarmate polishouders de wettelijke pensioenleeftijd naderen, wordt er een 'zachte-landingsmechanisme' ingesteld, waarbij periodiek reserves van tak 23 naar tak 21 worden overgeheveld, zodat de overgang naar pensionering soepel verloopt.

Sophie Misselyn, lid van het managementcomité van de P&V Groep: "We reageren op de vraag van onze klanten en makelaarspartners en willen de markt helpen evolueren."

Met een initiatief zoals dit volgt Vivium niet gewoon trends, maar opent het nieuwe perspectieven in de sector van de aanvullende pensioenen in België.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.